Gnälliga danska fiskare missnöjda över tobiskvoter

De danska fiskeriorganisationerna Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) och Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) är missnöjda med den danska regeringens beslut att säga nej till större tobiskvoter:

– Det her er et hårdt slag for både fiskerne, industrien på land og de lokalsamfund for hvem det årlige tobisindustri er en vigtig del af økonomien og dermed også beskæftigelsen. Det er endnu hårdere, når vi ved, at fiskerne lige nu fanger mange tobis og alligevel bliver tvunget til stoppe, selv om der er masser af tobis at fange endnu, siger Svend Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening PO.

Fiskeriet efter tobis bliver forvaltet ud fra en områdeopdeling, der betyder, at fiskerne skal fange tobisen i bestemte områder snarere end der, hvor den findes og er til at fiske rentabelt på. Det er således tilfældet i år, hvor de danske fiskere har fået en meget stor andel af kvoten i det såkaldte Område 3. Her er det ikke muligt at lave et rentabelt fiskeri på tobis.

Derimod er der masser af tobis i Område 1, hvor fiskerne har en kvote på 125.000 tons. Det svarer til under halvdelen af den normale kvote for området, og den eksisterende kvote bliver fisket op inden for kort tid.

– Vi har tidligere fremlagt et ønske om at få en langt mere fleksibel forvaltning af tobis, og det har Fødevareministeriet sagt nej til. Det rammer nu fiskerne og fiskeindustrien, fordi den nuværende forvaltning lukker for et ellers meget godt fiskeri i Område 1, siger Christian Olesen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

DPPO vill  ha mer flexibel förvaltning kvoter och skippa uppdelningen på olika zoner i Nordsjön, men just i år större kvot i område 1. DFPO vill ha samma sak och skyller på att yrkesfiskarna nu blir ekonomiskt lidande. Det senare är bara dumheter även om en del av danskarna anser det vara mindre lönsamt att fiska i zon 3. En zon där dock norrmännen fiskar huvuddelen av sin tobis och tjänar bra på det. De danska yrkesfiskarorganisationerna gnäller bara. Yrkesfiskare tjänar mycket bra på tobisfisket och det är ett allt annat än olönsamt fiske. När tobisfisket är över är det dessutom dags för annat fiske.

Det finns ingen anledning att höja tobiskvoterna i år bara för att göra fisket bekvämare eller större för danska fiskare en kort period. Det finns däremot anledning att vara försiktig med hur mycket tobis som fiskas.

Läs mer: Att fiska för mycket tobis är inte vettigt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!