Nya fiskebåtar beställda vid norska varv

Deutsche Fischfang-Union (DFFU), ett tyskt dotterbolag till isländska Samherji har beställt två nya trålare från Kleven Myklebust Verft i Norge.

 

Bägge båtarna är konstruerade av Rolls-Royce. Från samma företag kommer en en del av den utrustning båtarna ska ha, däribland huvudmotorn:

Two stern trawlers for DFFU, a subsidiary of Icelandic seafood company Samherji, will be built to Rolls-Royce’ NVC 374 WP design and will be delivered from Kleven’s Myklebust Verft in February and June 2017. The company will also build its first live fish carrier for Norwegian ship owner Sølvtrans (with an option for another vessel) to Rolls-Royce’s NVC 387 design, for delivery from Myklebust Verft in the first quarter of 2017.

Ståle Rasmussen, CEO of Kleven said: “Fishing vessels were the starting point for our 100-year history as shipbuilders. With contracts for three new vessels in just a few days we have secured continuity for our employees at Myklebust Verft in a market that is extremely tough at the moment.”

The 80m long DFFU trawlers will be powered by Rolls-Royce’s latest B33:45 engine and will be among the first fishing vessels to feature a new wave piercing bow design. The vessels, with hulls of ICE 1A* class, will also be equipped with a wide range of Rolls-Royce equipment, including thrusters, automation and winches.

Kleven previously delivered the trawler Vilhelm Thorsteinson to Samherji Group in 2000. Torstein Mar Baldvinson, CEO of Samherji Group said: “Our aim is sustainable fishing, and these two new vessels mark an important next step in our company’s development. A huge improvement in the working and living conditions for our crew is a main objective for making this commitment.

Även Simek AS i Flekkefjord har fått en order på en ny fiskebåt. Den är beställd av Antares Fishing Company på Shetland och konstruerad av Skipsteknisk AS:

Skipsbyggingskontrakt er signert med Simek AS i Flekkefjord, bare et steinkast fra der nåværende båt ble levert i 1996.

Kontrakten gikk med andre ord til et norsk verft, og det er positivt å se at norske verft igjen kan konkurrere med utenlandske verft på denne type båt.

Nybygget er av ST-125 design. Dette er et ny-utviklet design som er spesialtilpasset rederiets operasjon. Båten får en lengde på 75,4 m og en bredde på 15,0 m. RSW kapasiteten er på 2400 m3, fordelt på 12 lastetanker.

En moderne og funksjonell innredning er arrangert for 16 personer, hvor det er lagt stor vekt på komfort og sikkerhet.

Maskinelt er båten utrustet med en hovedmotor fra Wartsila av type 12V32 på 6600 kW. Utover dette blir båten i all vesentlig grad blir utrustet med norsk utstyr.

Leveringstiden på båten er desember 2016.

For Skipsteknisk AS er oppdraget svært betydningsfullt. Shetland har historisk sett vært et svært viktig marked for oss, og ikke minst betyr fortsatt aktivitet innenfor fiskeri svært mye i en situasjon der aktiviteten i offshoremarkedet for tiden er lav.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!