MSC:s årsrapport firar 15 års certifieringsverksamhet

Den 13 oktober släppte Marine Stewardship Council (MSC) sin årsrapport för 2014-2015, och firar samtidigt att det var 15 år sedan det första MSC-certifierade yrkesfisket såg dagens ljus.

MSC

Växande intresse för hållbart fångad fisk

Yrkesfisken som certifierats som hållbara mot MSC:s miljöstandard fångar idag ungefär 9 miljoner ton fisk och skaldjur varje år, vilket är 10 % av den totala fångsten av vildfångad fisk.

Även antal MSC-certifierade produkter och företag har skjutit i höjden. Idag finns över 17 000 produkter med MSC:s miljömärke som saluförs av både fisk- och skaldjursåterförsäljare och restauranger. I nästan 100 länder kan konsumenter nu välja bland fler än 100 olika certifierade fisk- och skaldjursarter.

”MSC:s framgång är möjlig tack vare våra samarbetspartners. Tillsammans bidrar vi till en varaktig förändring i hur våra hav fiskas. Detta uppmuntrar god praxis och frambringar förbättringar i våra hav för att möta den växande globala efterfrågan på certifierat hållbara fisk och skaldjur”, säger Christoph Mathiesen, MSC:s verksamhetschef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Positiv förändring under ytan

I år har MSC uppdaterat sin miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske så att den återspeglar senaste forskning och bästa praxis för fiskeförvaltning.

Ett växande dataunderlag visar också hur MSC-certifierade yrkesfisken upprätthåller livskraftiga fiskbestånd och effektivt hanterar sin inverkan på habitat och ekosystem. Dessa framsteg finns samlade i 2015 års version av rapporten Global Impacts.

Åtaganden på marknaden

Rapporten lyfter fram flera fantastiska åtaganden på marknadssidan. Exempelvis säljer och serverar Ikea nu enbart certifierat hållbar fisk och skaldjur i sina drygt 370 butiker och Iglo Group har engagerat sig för 100 procent hållbart fångad fisk. I år lanserades även MSC i Sydkorea tack vare beredningsföretaget Hansung och Sydkoreas största återförsäljare Lotte Mart.

”Efterfrågan på hållbart fångad fisk bidrar till att driva en positiv förändring i hur våra hav fiskas och förvaltas. Eftersom fler återförsäljare och beredningsföretag väljer MSC-certifierad fisk och skaldjur uppmuntras fler yrkesfisken att granskas mot MSC:s standard och ta del av de möjligheter som en ökad efterfrågan på hållbart fiske kan ge”,säger Rupert Howes, MSC:s VD.

Banbrytande yrkesfisken i Asien och på norra halvklotet

Under 2014-15 blev 40 nya fisken MSC-certifierade och över 70 gick in i fullständig granskning mot standarden. Bland dessa yrkesfisken finns både småskaliga fiskesamhällen och storskaliga industrifisken.

Rapporten presenterar två pionjärer på fiskesidan, de första certifierade yrkesfiskena i Indien och Kina: Ashtamudi- och Zonecofiskena av musslor. Omkring 1000 människor är beroende av musselfisket i Kerala i södra Indien för sitt uppehälle. Det kinesiska fisket av pilgrimsmusslor sysselsätter i sin tur fler än 20 000 fiskare genom ett kooperativ och det täcker mer än en halv miljon hektar i norra delen av Gula havet.

Det har gått två decennier sedan torskkollapsen vid Grand Banks utanför Kanada och i årsrapporten lyfts flera åtaganden som gjorts av fiskare på norra halvklotet. Dessa yrkesfisken bidrar till att säkerställa ett framtida fiske i dessa nordliga vatten: 97% av det kanadensiska hummerfisket i Atlanten är nu MSC-certifierat; 87% av Alaskas fiske, räknat i volym, är MSC-certifierat och Islands grupp för hållbart fiske (Iceland Sustainable Fisheries group) vill försöka få alla sina kommersiella fisken MSC-certifierade.

Njord/MSC

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!