Veckans båt – AS 202 Neptun

GG 203 Ginneton

GG 203 Ginneton. Bild: Peter Kjellsson

Den båt som idag är AS 202 Neptun byggdes 1987 på Johs. Kristensens Skibsbyggeri ApS i Hvide Sande i Danmark. Beställare av båten var familjen Claesson i Fiskebäck och namnet var då GG 203 Ginneton. Byggd som trålare som senare kom att utrustas med RSW-tankar och för fiske med snörpvad (ringnot). Båten ägnade sig främst åt traditionellt svenskt pelagiskt fiske. Familjen behöll båten till 1998 då den nuvarande Ginneton köptes. köpare blev ett företag i Norge och båten fick namnet Traal för att 2003 bli Traal II. Från 2005 var namnet Skudetrål med Skudetrål AS som ägare.

GG 202 Nimber

GG 202 Nimber år 2010. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

2008 köptes båten tillbaka till Sverige av familjen Claesson. Nu fick den heta GG 202 Nimber, den fjärde båten med det namnet. Ägare vara Fiskeri AB Nimber, ett dotterbolag till Fiskeri AB Ginneton som ägde och äger den större GG 203 Ginneton. Ägare av bolagen var och är familjen Claesson. 2011 flaggades båten ut till Danmark där familjen Claesson bildat bolaget Gifico ApS. Båten blev nu S 202 Nimber. Båten förlängdes och byggdes om. Det hade även gjorts flera gånger tidigare. I Danmark kom båten främst att användas till industrifiske (skrapfiske). Efter ungefär två år såldes båten till Odeskar Fiskeri A/S som ägs av Erik Andersson och Olof Andersson från Vrångö. Erik Andersson bor dock numera på Donsö. Nytt namn på båten blev ganska snart AS 202 Neptun och det heter den än.

AS 202 Neptun

AS 202 Neptun. Bild: Allan J. Kortsen

AS 202 Neptun används till skrapfiske, men har mycket små egna fiskerättigheter. Enligt uppgift så används dock de fiskerättigheter som ägs av Ahlma Danmark ApS av AS 202 Neptun. Ahlma Danmark ApS har visserligen en egen båt, S 206 Ahlma West, men den ligger upplagd i Önnered och är bara en kvotbåt. Utöver Ahlmas danska fiskerättigheter hyr och lånar AS 202 Neptun också andra fiskerättigheter. Fisket handlar i stort sett bara om industrifiske och fisken säljs till de danska fiskmjölsfabrikerna.

Förutom bolaget i Danmark äger Anderssons flera företag i Sverige. Det är AB Odeskär som tidigare hade en svensk fiskbåt, GG 850 Odeskär, idag GG 683 Rön med annan ägare. Vidare Andersson Bemanning Fiskeri AB som är det företag som bemannar AS 202 Neptun och Vrångö Fiskeri AB. Idag är båten på 747 bruttoton, är 49 meter lång och har en motor på 1 200 kW enligt officiella danska skeppsregistret. Andra källor uppger att motorn är på 1 501 kW.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!