En av världens största fiskebåtar ligger norr om Brännö

Den stora fabrikstrålaren Ester (tidigare Ming Kai), ligger idag ankrad i Göteborgs inlopp norr om Brännö. Bredvid ligger den danska tankern Aalborg. Bilderna på Ester under ett tidigare namn är från CCAMLR.

Ester, tidigare Ming Kai

Ester, tidigare Ming Kai

Ester (Ming Kai), som är en båt av så kallad Moonzundtyp, ankom till Göteborgs ifrån polska Gdansk som den lämnade den 13 oktober. Där tycks den ha legat på varv för underhåll, ombyggnad och reparationer. Sannolikt bunkrar den förnödenheter av något slag och olja. Det är andra gången jag observerar en båt av denna typ i Göteborgs hamninlopp. Då var det Kurshskaya Kosa. Moonzundbåtarna är på 7 765 bruttoton och 120 meter långa.

Ester, tidigare Ming Kai

Ester, tidigare Ming Kai

Ester har rysk flagg. Byggdes 1993 som Rybak Odyssey, senare Rybak 1. En av de sist byggda båtarna av denna typ. Har därefter bytt namn 10 gånger inklusive bytet till Ester. Hade från början ukrainsk flagg och har efter det varit flaggad i St Vincent, Sydkorea, Ryssland, Sydkorea, Honduras, Ryssland, Belize, Peru, Kina och Ryssland återigen. alla omflaggningar och namnbyten skvallrar om en båt som kanske inte alltid används till helt rumsrent fiske. Under tiden om kinesisk ägdes den av statliga företaget Qingdao Ocean Fishing Co som använde båten för fiske i Antarktis.

Syskonbåten Kai Shun som från början hade estnisk flagg är för sin del fortfarande på varv i Polen. Kai Shun är dock numera på 7 847 bruttoton. Tidigare har bolaget byggt om andra Moonzundtrålare på varvet i Polen som heter Remontowa. Den första var sannolikt Lira vars ombyggnad beskrivs i en artikel på varvets hemsida.

Idag ägs Ester enligt ryska skeppsregistret av bolaget Sea Star Co Ltd (Morskaya Zvezda, också översatt till Maritime Star) som har kontor i Kaliningrad. Sea Star Co Ltd är också ägare av Kurshskaya Kosa (7 765 bt), Kolomenskoye (1 895), Karacharovo (1 895) och Lira (7 765). Kurshskaya Kosa fiskar i Nordatlanten och den senaste hamn båten besökte var Fuglafjørdur på Färöarna. Samma sak gäller Lira, Karacahrovo (fast den besökte en annan färöisk hamn. Runavik) medan Kolomenskoye som också fiskar i Nordatlanten senast besökte Hafnarfjördur på Island. Antagligen ska väl Ester också fiska i Nordatlanten.

Bolagets båtar fiskar främst blåvitling runt Färöarna men har tidigare också fiskat makrill, hästmakrill och sardinella i västafrikanska vatten liksom tonfisk.

Sea Star Co Ltd ingår i FOR Group. En av delägarna är troligen Asan Nudurbergov. Företagets båtar verkar ibland besöka Göteborg.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!