Åtta miljoner till nya projekt för ett mer selektivt fiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar i år åtta miljoner kronor på projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Utvecklingsprojekten utförs inom ramen för SLU:s sekretariat för selektivt fiske, som samlar in idéer från fiskenäringen och utvärderar de redskap och metoder som tas fram. Sedan 2014 har 34 projekt genomförts. Nu efterlyser sekretariatet nya, innovativa projektförslag från yrkesfisket.

– Arbetet inom selektivt fiske bygger helt på de behov och idéer yrkesfisket för fram till oss. Vi vet att utmaningarna är stora särskilt med tanke på den landningsskyldighet* som nu införs i allt EU-fiske. Vi på SLU:s sekretariat för selektivt fiske* finns där för att hjälpa till med allt från ansökan och administration till vetenskaplig utvärdering. Arbetet ska gå smidigt för näringen och vara relevant för förvaltningens behov, säger Hans C Nilsson, projektledare för sekretariatet för selektivt fiske och forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), i ett pressmeddelande.

Sekretariatets arbete ingår i regeringens satsning på ett mer selektivt och skonsamt fiske, där Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gett institutionen för akvatiska resurser vid SLU uppdraget att samordna arbetet. Under 2014-2017 har HaV delat ut cirka 38 miljoner kronor till 34 projekt för att underlätta för fisket att klara landningsskyldigheten och främja ett långsiktigt hållbart fiske. 2018 skjuter myndigheten till ytterligare 8 miljoner kronor.

– Landningsskyldigheten ska vara fullt införd 2019. I Skagerrak och Kattegatt har den införts stegvis, medan den är fullt införd i Östersjön från och med 2017. Det är i blandfisket i Västerhavet som vi bedömer att vi har ett fortsatt stort behov av att utveckla selektiva redskap. Det kommer att vara ett prioriterat område för projekt under 2019, säger Karin Linderholm utredare på HaV.

Till de projekt som hittills genomförts hör en selektivt torsktrål (T90) som sedan den 1 februari i år är godkänd för fiske i Östersjön. Andra exempel är: galler (rist) som sorterar ut små räkor ur trålarna, trålar som kan undvika bifångster av sej vid fiske efter sill, trålar som separerar fångsten i olika fångstkassar för att där kunna storleksselektera art för art, fasta fällor för torskfiske och burar för artselektivt och sälsäkert fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!