En fantastisk dag i Skagen med fest och fartygsdop

Igår var det en heldag med besök på nordens ledande tillverkare av stora pelagiska fiskebåtar, Karstensens Skibsværft i Skagen, med anledning av dopet av familjen Rybergs nya pelagiska trålare. Traditionsenligt fick båten namnet Themis, den senaste i en lång rad fiskebåtar med samma namn. Eftersom båtarna numer har dansk flagg så är numret S 144 och inte GG 144 vilket Themis hade när den var flaggad i Sverige. Det är den första nybyggda båten som familjen Ryberg köpt sen 1952.

Themis_dop - 1
Themis_dop - 3

Themis Fiskeri och dess nuvarande ägare, Anders Ryberg, sonen Björn Ryberg och svärsonen Urban Lorentsson hade ordnat en heldag för inbjudna från Rörö, Dyrön och andra platser på västkusten. Komplett med bussresa från Burö färjeläge och Rönnäng, mat ombord på Stena-färjan både till och från Danmark, guidade turer i Skagen, besök på Sjömanskyrkan, mat i Karstensens lokaler med mera. Men viktigast av allt var förstås dopet av nya Themis och besöket ombord. En fantastisk modern fiskebåt med den fina design som båtarna från Karstensens alltid har. Ägarna var uppenbart och tydligt stolta över den nya båten. Anders Ryberg och hans fru Marielle som var kungen och drottningen för dagen sken i kapp med en nya båten.

Themis_dop - 8

Familjen Ryberg/Lorentsson.

Den nya båten ger personalen ombord en fantastisk arbetsplats. Gott om utrymme överallt, fräscht och modernt. Rejäla hytter med två sängar i varje vilket gör att varje besättningsman kan ha egen hytt och egen säng då hytten delas av två personer som byter av varandra och alltså inte arbetar samtidigt ombord. Bryggan är som ett flygledartorn på en flygplats med massor av dataskärmar och annan elektronisk utrustning för fisket och båtens drift. Skepparns domän. Och nere i båten fanns ytterligare ett kontrollrum, för maskin och andra tekniska system ombord på båten. Maskinistens (chiefens) territorium. Gym, restaurangkök, gemensamma lokaler. Kort sagt mycket flott och praktiskt.

Themis_dop - 19

På väggarna i båten fanns bilder på gamla besättningsmän och familjemedlemmar. Där fanns bilder på Anders Rybergs far Göran Ryberg och på Knut Sjögren som var en viktig person för mig när jag var liten och växte upp på Rörö. Knut Sjögren arbetade i 50 år på Themis och därmed på en lång rad olika båtar med samma namn.

Themis_dop - 17

Knut Sjögren

Det var nånstans omkring 300 personer som besökte den nya båten, varav många andra yrkesfiskare. Där var bland annat stora delar av besättningen på GG 330 Carmona inklusive flera från ägarfamiljen Gustafsson, Karsten Mølgaard och Lise Bjørn Jørgensen från HG 333 Isafold, Fridi Petur Magnusen från HG 265 Asbjørn, Henning Kjeldsen från Gitte Henning A/S och Börje Johansson från Astrid Fiskeri A/S. På plats var självklart också de fantastiska konstruktörerna från Karstensens Skibsværft. Där var också en del personer jag kände som barn och andra som då kände min far eller som kände och känner min mor.

Sammantaget hade familjen Ryberg ordnat en fantastisk dag för oss som var inbjudna. Det var trevligt, festligt och välkomnande. Bra arrangerat och allt verkade i stort sett gå som planerat. De hade också producerat en mycket bra, informativ och pedagogisk broschyr om familjens 400-åriga historia som fiskare men framförallt om den nya båten. En ny båt som sannolikt kommer att tjäna familjen väl och ge ett lyckosamt och framgångsrikt miljö- och klimatvänligt fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Fler bilder på båten finns här och bilder på inredningen kommer.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “En fantastisk dag i Skagen med fest och fartygsdop”

Kommentarer är stängda.