Storaffär i isländskt fiske

HB Grandi är Islands näst största fiskeriföretag och det största om vi enbart ser till verksamhet på Island. Företaget har länge kontrollerats av Kristján Loftsson via bolaget Vogun hf. Nu har han dock sålt den kontrollerande aktieposten i HB Grandi till ett annat stort isländskt fiskeriföretag, Brim Hf. Detta företag kontrolleras av Kristjan Gudmundsson och hans två söner Hjalmar och Gudmundur Kristjansson. Gudmundur Kristjansson är VD och viktigaste makthavare. Brim hf äger efter aktieköpen 34,1% av HB Grandi hf:

Fishing company Brim hf. has undersigned a deal to buy all shares in HB Grandi hf. owned by Vogun hf. and Fiskveiðihlutafélagið Venus hf.

Vogun hf. owns 611 million shares (33.51%) in HB Grandi hf. and Fiskveiðihlutafélagið Venus hf. has 9 million shares (0.50%). The agreement will make Brim hf. the largest shareholder of HB Grandi hf. with 34.1% ownership.

Med köpet och kontrollen över HG Grandi så har Brim hf blivit Islands näst största fiskeriföretag med totalt 12 fiskebåtar i det isländska fisket och dessutom ägarintressen i det grönländska fisket. 2016 köptes också företaget Ögurvik hf av Brim hf.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!