Clipperton på väg in i danska fisket?

Ytterligare ett svenskt fiskeriföretag tycks vara på väg in i det pelagiska danska fisket. Det handlar om B-C Pelagic AB som äger GG 229 Clipperton. Ägare av B-C Pelagic AB är AB Clipperton (fam. Backman och Erling Malmborg) och Bristol Fiske AB (fam. Jansson).

Sen tidigare är de svenska företagen Astrid Fiske (S 264 Astrid, S 364 Rockall), Themis Fiskeri (S 144 Themis, E 727 Jette Kristine), Fiskeri AB Ginneton (S 205 Ceton), Fiskeriselskabet Stella Nova ApS (AS 464 Stella Nova), Odeskar Fiskeri (AS 202 Neptun), Ahlma Fiske AB (S 206 Ahlma), Christer & Lennart Fiskeri AB (L 106 Monsun), Berndtsson & Börjesson Fiskeri AB (L 421 Cadiz) och August Fiskeri (Saron Fiskeri, S 158 Saron) engagerade i det danska fisket. Förutom för Saron Fiskeri A/S handlar det om pelagiskt fiske i Danmark. Antingen genom dotterbolag eller genom bolag som har samma ägare som det svenska företaget.

I ett fall med familjen Ryberg på båda sätten. De äger Rylo AB med dotterbolagen Themis Fiskeri AB, Themis Pelagic AB och Themis Fiskeri A/S samt Rylo Danmark ApS som i sin tur äger Jette Kristine E 727 ApS. Astrid Fiske AB, som har dotterbolaget Astrid Fiskeri A/S i Danmark, bedriver också fiskeriverksamhet i Sverige där ägarfamiljen Johansson även äger Astrid Pelagic AB.

Nu verkar det också som att B-C Pelagic AB (Clipperton) är på väg in i det danska fisket. De har till att börja med etablerat ett dotterbolag i Skagen med namnet Bc Pelagic Ejendom ApS. Syftet med detta är väl att skaffa sig en fysisk bas i Danmark med lokaler för verksamheten i Skagen. I Göteborg med omnejd finns ju en negativ inställning till yrkesfiskare bland politiker vilket nästan gjort det nödvändigt för svenska yrkesfiskare med verksamhet inom det pelagiska fisket att etablera sig i Skagen.

Enligt uppgifter ska de också köpa en dansk fiskebåt med tillhörande fiskerättigheter. Det kan röra sig om L 415 Stormy som idag ägs av Mindbo ApS men den uppgiften är inte bekräftad.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!