Nergård

Familjen Nergårds fiskeriverksamhet startade med fiskebåten Ovedia på slutet av 1940-talet. 1950 anlades en fiskindustriverksamhet på Lysnesodden. En fiskindustri (Fredriksen Fiskeforretning) i Senjahopen köptes in 1972 och Ole Arvid Nergård, son till Arvid och Olga Nergård, anställdes som chef. Men företaget har också en annan bakgrund:

Det var i første rekke Ove Bergvoll og Kjervall Rolness fra Nord-Rollnes i Ibestad, som i 1946 tok initiativet til å få dannet et trålselskap. 2. februar 1946 tegnet 19 personer seg som andelshavere i et andelslag som ble stiftet. Kjervall Rolness ble formann.

Sommeren 1947 kjøpte laget en kullfyrt sidetråler fra Hull i England. Bten fikk navnet Nord Rollnes. Kjøpesummen var 510 000 kroner. Sommeren 1953 kjøpte laget enda en dampdrevet sidetråler fra England. Denne fikk navnet Rollanes

I 1960 stiftet Ytre Rolløya Fiskarsamvirke og Finotro sammen med olje- og forsikringsselskap et nytt selskap og kjøpte i 1962 hekktrålerne Hans Egede og Kr. Tønder. Begge båtene var bygget i Tyskland. De var søsterskip bygget over samme lest. De var hver på 984 bto register tonn. Samlet anskaffelsespris var 14 millioner kroner.

I 1967 ble gamle Nord Rollnes kondemnert. Den ble senere erstattet av en ny hekktråler, oppkalt etter gammelbåten. Den nye tråleren ble satt i drift i september 1968. Den var bygget ved Sterkoder Mek. Verksted AS i Kristiansund. Det var forøvrig den første hekktråleren som ble bygget ved dette verkstedet.

Senere var andelslaget involvert i forskjellige nybygde trålere gjennom selskap som var eid sammen med andre og i egen regi. Selskapet har også vært involvert i seismikk og olje, samt fiskeproduksjon. Selskapet kjøpte også i 1979 bedriften AS AKO som var stiftet av Arne Bergvoll, Kjervall Rolness og Ove Bergvoll allerede i 1963.

Forøvrig har selskapet vært engasjert i Breivoll Handel, boligeiendommer, Hamnvik Forretningssenter AS, Gryllefjord Fryseri, Ibestad Sild osv.

Selskapet driftet egne båter og i tillegg var det driftsselskap for andre rederier.

Senere ble firmaet Ytre Rolløya AS stiftet som en følge av fusjon mellom Ytre Rolløya Fiskarsamvirke AL og Sør-Troms Fiskeriselskap AS. Ytre Rolløya AS byttet navn til Nergård Havfiske AS i mars 2010.

I de senere år har Nergård-konsernet kommet sterkere inn på eiersiden. I løpet av 2007 har Ytre Rolløya AS blitt et heleiet datterselskap i Nergård-konsernet, gjennom sitt eierskap fra Gryllefjord Fryseri AS og Nergård AS.

De siste årene har vært preget av struktureringen på flåtesiden. Strukturprosessene startet i 2003 og pågår fortsatt.

Fra år 2005 har Ytre Rolløya AS hatt en kraftig vekst etter at selskapet var med på å kjøpe fiskeriaktiviteten som Mack-konsernet solgte seg ut av. Ytre Rolløya AS kjøpte da tråleren Tønsnes og Kågtind. Kågtind ble lagt i et nystiftet datterselskap, Skjervøyhav AS. Skjervøyhav AS kjøpte også den landbaserte fiskeindustrien etter Mack på Skjervøy. Denne aktiviteten er nå drevet i samarbeid med Skaretfisk AS som har hatt virksomhet på Arnøya gjennom mange år.

1980 bildades Arvid Nergård AS och Eilertsenbruket i Senjahopen köptes. 1985 startades Nergård Reker AS och ett år senare köpte företagets första trålare. 1987 köptes Mefjord Laks som blev Senja Sjøfarm vilket senare såldes till SalMar. 1991 köptes Tromsø Reker AS  men 2008 lades denna fabrik ner. 1992 köptes Gryllefjord Fryseri, senare Nergård Senja AS, Fjordgård Fiskeindustri AS vilket senare blev Senja Canning AS (nedlagt 2011) och investerades i fiskeriföretaget Ytre Rolløya AS.

1997 startades sillfabrik i Senjahopen med bearbetning av sill och lodda, 1999 köptes tre trålare, 2001 Moskenes Fiskeindustri (senare Nergård Moskenes) och Arne Mathisen AS (senere Lofoten Viking), 2033 Breivikbotn Fiskeindustri (senare Nergård Sørøya), 2004 Mackzymal Bø och Skjervøy. 2006- 2007 köptes hela Ytre Roløya och intgererades med tidigare uppköpta företag som Skjervøy samt nyinköpta Skaretfisk. 2008 fusionerades all koncernens fiskeriföretag in i nybildades Nergård Havfiske AS. Moderbolaget i koncernen hade nu namnnet Nergård AS.

Ole-Arvid Nergård dog 2008 och familjen bestämde sig för att sälja företaget. Nergård Holding AS köpte alla aktierna i slutet av 2010. I slutet av 2010 var Nergård Holding AS ägt av Welcon AS (Austevollägt), Bollagrunn AS (Bjarte Tunold), Arne Stang AS och Søstrene Nergård AS med 25% var.

I början av 2014 var Arne Stang och Bjarte Tunold huvudägare med familjerna Kraemer, Torrissen och Nergård som delägare men på hösten samma år köpte isländska Samherji via sina tycks dotterbolag 36,5% av Nergård AS för att senare minska sin andel.

2017 ökade Samherji återigen sin andel till 39,9%, delvis ägt genom de tyska koncernbolagen Cuxhavener Reederei Gmbh och Icefresh Gmbh som äger 44,18% respektive 15,31% av Nergård Invest Samherji AS med Samherji ehf på Island äger resten.

Bollagrunn AS äger för sin del 41,67% i Nergård AS och ägare av detta bolag är Norsk Sjømat Holding AS med 72,31% av aktierna och BTU Holding AS som ägre till resten. Norsk Sjømat Holding ägs till hälften av av Bjarte Tunold via Svemorka Holding AS och till hälften Per Grøndahl via Per Grøndahl Holding AS. BTU Holding AS ägs av Bajrte Tunold.

Den tredje ägaren i Nergård AS är Nergård Invest Bollagrunn AS som äger 18,43% och sin tur ägs av Bjarte Tunold.

Idag består Nergårdkoncernen av en rad fiskindustriföretag och försäljningsföretag samt ett fiskeriföretag Nergård Havfiske AS. Styrelsemedlemmar är Tommy Torvanger (VD), Per Grøndahl, Bjarte Tunold, Jens Morten Løken och Baldvin Thorsteinsson. Företaget är en av Norges största innehavare av fiskerättigheter för torsk, kolja och sej. Fisket bedrivs främst i Nordatlanten, Norska havet och Barents hav. Antalet anställda är cirka 300 medan omsättningen år 2018 var 2 493 miljoner norska kronor.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!