De allra flesta stora svenskäga pelagiska båtar befinner sig för närvarande i södra Östersjön, öster om Bornholm, öster om Öland eller öster om Gotland. Endast en större båt befinner sig i Bottenhavet. Detta trots att en del fantasifulla skribenter tycks tro att det är en hel massa båtar från andra håll där. Uppenbart har en sådan skribent ingen koll. De 15 båtar han tror är från annat håll hör alla hemma kring Bottenhavet, de allra flesta är finska. Faktum är att det bara är 5-6 större svenska båtar som har fiskerättigheter i Bottenhavet. Clipperton är i Skagen för att landa fisk, sannolikt är den fiskad i södra Östersjön.
Ingen fiskar för närvarande i Nordsjön men två båtat fiskar i Nordatlanten väster om Skottland, Orkneyöarna och Shetland. De är båda för närvarande i hamn på Färöarna för att landa sin fångst.
Industrifiskebåtarna, dvs de som enbart fiskar för fiskmjölsindustrin, är för närvarande i hamn (Donsö, Fiskebäck och Skagen). Den här tiden på året bedrivs inget industrifiske av sperling, skarpsill (brisling) och tobis i Nordsjön där de normalt fiskar.
Två båtar fiskar i vanlig ordning utanför Västafrikas kust. Det finns också ett par båtar som ägs av Baltlanta UAB i Litauen som ägs av en svensk affärsman som är bosatt i Norge. Det rör sig om KL 872 Simonas Daukantas och KL 870 Ieva Simonaityte. Båda två har litauisk flagg och fiskar utanför Västafrika.
Stora pelagiska båtar, namn, var fiskar de just nu
- GG 64 Astrid Marie, södra Östersjön
- GG 204 Tor-ön, södra Östersjön
- GG 206 Ahlma, öster om Gotland
- GG 207 Torland, öster om Gotland
- GG 214 Västfjord II, Bottenhavet
- GG 229 Clipperton, Skagens hamn
- GG 505 Polar, södra Östersjön
- GG 778 Lövön, södra Östersjön
- AS 202 Neptun, Donsö hamn
- KL 870 Ieva Simonaityte, utanför Mauretaniens kust
- KL 872 Simonas Daukantas, Las Palmas hamn
- L 106 Monsun, Donsö hamn
- L 144 Frederikke R, Skagens hamn
- L 421 Cadiz, Fiskebäcks hamn
- NC 336 Kristin, södra Östersjön
- S 144 Themis, Fuglafjørdurs hamn Färöarna
- S 205 Ceton, Donsö hamn
- S 206 Ahlma West, Fiskebäcks hamn
- S 364 Rockall, Tvøroyris hamn Färöarna
- S 438 Bristol, Skagens hamn
- S 464 Stella Nova IX, södra Östersjön
- Nordic, Västafrikas kust
- Zander 2, Dakhlas hamn, Västsahara
Källa: Marinetraffic
Två båtar, GG 330 Carmona och S 264 Astrid, är under konstruktion och en båt, GG 203 Ginneton, är beställd .
Mellanstora pelagiska båtar
Ett annat segment är mellanstora båtar som fiskar regionalt i Östersjön och Bottenhavet eller Kattegatt och Skagerak. De som fiskar i Skagerak och Kattegatt fiskar bara sill under en begränsad period på hösten. I övrigt fiskar de ingenting eller kräfta och fisk.
Det finns sex båtar längs västkusten som tillhör den sistnämnda gruppen. Det är GG 39 Rossö (Simrishamns hamn), GG 158 Nimrod (Fiskebäcks hamn), GG 683 Rön (Fiskebäcks hamn), GG 690 Vingasand (Fiskebäcks hamn), GG 840 Svanen (Simrishamns hamn) och GG 850 Odeskär (Vrångö hamn).
GG 690 Vingasand och GG 683 Rön fiskar normalt bara sill i Skagerak på hösten och inget annat. De har inga fiskerättigheter för nåt som de kan fiska på nu. GG 39 Rossö och GG 840 Svanen är huvudsakligen kräftfiskebåtar och fiskar normalt bara pelagiskt efter sill på hösten i Kattegatt och Skagerak. De tycks dock i år ha gått till Östersjön för att fiska pelagiskt där. Sannolikt ligger GG 850 Odeskär mest still då det i princip är en kvotbåt.
I Östersjön och Bottenhavet finns det betydligt fler trålare i mellansegmentet. De är GE 49 Arcadia som fiskar i Bottenhavet just nu, KR 59 Solana (södra Östersjön), SIN 50 Laguna (Simrishamns hamn), SIN 602 Courage (Simrishamns hamn), SM 53 Glomskär (Bottenhavet), VK 190 Scanö (Västerviks hamn), VY 33 Britton (öster om Gotland), VY 43 Viken (öster om Gotland), VY 242 Vestland (öster om Gotland). Normalt fiskar de alla bara i Östersjön förutom GE 49 Arcadia som normalt fiskar i Bottenhavet och Glomskär som fiskar i både Östersjön och Bottenhavet.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.