Statssekreterare sprider falska nyheter om ål

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson fortsätter med sin märkligheter kring ålen. Först skröt han om att han tjuvfiskade (det har dessutom hänt flera gånger). Sen argumenterade han för att fritidsfiske av ål borde vara tillåtet. Därefter åkte han fast för tjuvfiske men ljög för Havs- och vattenmyndighetens kontrollanter som polisen och förnekade att det var hans hummerryssjor. Efter det erkände han brott och dömdes till böter.

Efter att nyheten om hans böter kom ut har han spridit falsk information om ålens situation genom att på Twitter påstå beståndet av ål håller på att återhämta sig i Sverige. Det är felaktigt, en helt påhittad uppgift, en falsk nyhet. Som Havs och vattenmyndighetens Jens Persson säger i DN:

Men några sådana tecken existerar inte. Det säger Jens Persson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Vi mäter genom att samla in uppgifter om mängden ålyngel, så kallad glasål, som invandrat till de svenska kusterna. Men de senaste 20 åren har nivåerna varit stabilt lika låga. Det vill säga bara runt fem procent jämfört med de mängder vi hade på 1970-talet och det finns ingenting som tyder på någon uppgång, säger Jens Persson som arbetar på fiskeregleringsenheten.

Kanske är det inte speciellt märkligt att just Nilsson sprider falska uppgifter om fiskbestånd. Han är ju anhängare av samarbete med ett parti som regelmässigt sprider falska nyheter om invandring, klimat, kultur, homosexuella och mycket annat.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!