Sveriges brottslige statssekreterare

PM Nilsson är sedan 2022 statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson. Innan dess har han bland annat varit ledarskribent på Expressen och senare politisk redaktör på Dagens Industri. Han har också varit en av dem som argumenterat hårdast för samarbete med fascisterna i Sverigedemokraterna. I likhet med många sverigedemokrater är han också en brottsling. Han har nyligen dömts för olagligt ålfiske.

Hösten 2021 hittade Havs- och vattenmyndigheten flera olagliga ålryssjor som tillhörde PM Nilsson i Blekinge skärgård. Det hela anmäldes till polisen. PM Nilsson förnekade dock att det var hans ålryssjor vid de inledande polisförhören. Men efter några dagar ändrade han sig och ringde polisen. Han erkände då att det var hans ryssjor. Nu har han alltså dömts till böter för det olagliga fisket. Samtidigt har det framkommit att han även tidigare brutit mot förbudet att fiska ål:

På nationaldagen 2014 skröt PM Nilsson, då politisk redaktör på Dagens Industri, i ett inlägg på Facebook: ”Firar nationaldagen med egen fångad inkokt ål och potatis!” En kommentar på inlägget påpekar att PM Nilsson därmed är kriminell, vilket han verkar ta med ro.

I juni 2020 skrev han en ledare om ålfiske där han kritiserade förbudet. Samtidigt fortsatte han att bedriva olagligt ålfiske. Något som han sen åkte fast för under hösten 2021.

Fiske av den mycket utrotningshotade ålen är förbjudet sedan 2007, med undantag för ett begränsat antal yrkesfiskare som har ett särskilt tillstånd. Fiske av ål förekommer också i vattendrag där ålar planteras ut på grund av att vattenkraften hindrar vandring. Denna ål släpps ut i älvarnas och åarnas mynningar.

Läs mer om ål

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!