Kvotbolaget i Thyborøn – Fiskeriselskabet 2BIS ApS

Kvotbolaget i Thyborøn. Ett kvotbolag är ett företag som har fiskebåtar med fiskerättigheter men aldrig fiskar. Ett sådant bolag är Fiskeriselskabet 2BIS ApS. De hyr ut sina fiskerättigheter till andra företag. För att det ska vara lagligt i Danmark krävs att ett sådant bolag har över ett visst antal delägare. Funktionen är att kollektivt förvalta fiskerättigheter. Det är vanligare med den hör typen av bolag i det demersala fisket i Danmark.

Huvudägare i Fiskeriselskabet 2BIS ApS är fiskmjölsföretaget TripleNine Group A/S via TripleNine Thyborøn A/S stått för. Nästan 50%. De har dock aktier med lägre röstvärde än andra ägare. Bland de andra ägarna finns John-Anker Hametner Larsen, Christer Jansson, Peter Berndtsson, Henrik Börjesson, Andi Knak och Danny Ørts Andersen. De är delägare i fiskeriföretag som främst är inriktade på att bedriva pelagiskt fiske för fiskmjölsindustrin. Det handlar om Christer og Lennart Fiskeri A/S, Börjessson & Berndtsson Fiskeri ApS och Partrederiet L 673 Meilsø. Det sistnämnda företaget är dock också ett kvotbolag.

Ägare av Triple Nine Group A/S är det norska företaget Koppernæs AS vilket i sin tur ägs av familjen Koppernæs. Koppernæs AS äger också fiskeriföretag och fiskmjölsfabrik i Chile.

Bokförda tillgångar 2023-12-31 M DKK
  • Fiskeriselskabet 2BIS ApS, 131,2 (fiskerättigheter 113,4)

Skulderna i företaget är 85,0 M DKK.

Källor: CVR och bolagets årsredovisning.

Fiskebåtar

Fiskeriselskabet 2BIS ApS äger två kvotbåtar, L 25 Aslan och E 99 2BIS.

Fiskebåtar, bruttoton
  • E 99 2BIS, 1
  • L 25 Aslan, 5

Källa: Dansk Skibsregister

Fiskerättigheter

L 56 Aslan har fiskerättigheter för industrifisk i Nordsjön.

Andelar av fiskerättigheter

Danmark

L 25 Aslan

  • Brisling Nordsjön, 7,5%
  • Tobis, 4,8%

Källa: Fiskeristyrelsen

Kommentar

Skrivet med reservationer för eventuella felräkningar och missförstånd och att offentliga register ibland kan ha gamla uppgifter.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.