Tonfiskens återkomst – en film

Dokumentärfilmaren Andreas Wikström som också är sportfiskare har gjort en film om tonfiskens återkomst i nordiska vatten. Han har gjort filmen på uppdrag av sportfiskeförlaget FishEco. Mer specifikt handlar den om SLU:s märkningsprojekt och deras forskning. I märkningsprojektet har SLU hjälp av ett stort antal sportfiskare.

Under elva inspelningsdagar utspridda på nästan tre års tid följde Andreas Wikström med olika sportfisketeam och forskare ut på havet. Detta för att hitta och dokumentera den blåfenade tonfisken.

Själva märkningsprojektet går ut på att fånga in, dokumentera och märka tonfiskar. Dessutom att  i efterhand samla in data kring arten via modern teknik. Viktig data och kunskap om vandringar och beteenden som beslutsfattarna behöver för att kunna förvalta beståndet av blåfenad tonfisk.

Anledningen till att tonfisken kommit tillbaka till svenska vatten är dels att fisket i Medelhavet begränsades kraftigt samtidigt som det finns stora mängder sill och makrill i nordiska farvatten. När fisket minskade i Medelhavet återhämtade sig tonfiskbeståndet snabbt men den hade inte kommit tillbaks om det inte också funnits stora mängder föda på våra breddgrader.

Den blåfenade försvann från våra breddgrader i samband med att sillbestånden kollapsade på 1970-talet och kom inte tillbaks på grund av alldeles för hårt fiske av tonfisk i Medelhavet. När sillen snabbt återhämtade sig och makrillen ökade kraftigt i mängd räckte inte det för att tonfisken skulle komma tillbaks utan det krävdes också att fisket av blåfenade tonfiske i Medelhavsområdet minskade.

Filmen har premiär måndagen den den 16 september 20.00 på FishEcos Youtubekanal!

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.