Brittiskkopplat färöiskt fiskeriföretag – P/f Jokin

P/f Jokin är ett brittiskkopplat färöiskt fiskeriföretag som ägnar sig åt pelagiskt fiske. Det är ett av flera pelagiska fiskeriföretag på Färöarna med utländskt minoritetsägande. Några andra är P/f Næraberg, P/f Jupiter och Sp/f Ango.

Ägare av P/f Jokin som har sitt huvudkontor i Hvalba är North East Fisheries Ltd i Kingston-upon-Hull i Storbritannien med 32,18% och P/f 17. juni med 65,56%. P/f 17. juni ägs av P/f Sjagaklettur (30,2%), P/f Steintór (50,1%) och TG Fish P/f (19,7%). Huvudägare i TG FIsh P/f är Sjagaklettur och minoritetsägare är Arbeiðskvinnufelagið Roynd, Arbeiðsmannafelagið Roynd och Mikkjal Hammer.

Majoriteten i P/f Sjagaklettur ägs av P/f Steintór som innehar 67,57% av aktierna. Helena Jacobina Karen Magnussen, John Martin Poulsen och Tórhallur Randrup är minoritetsägare. Huvudägare i P/f Steintór verkar vara Jacob Pauli Hammer.

North East Fisheries Ltd ingår i den stora fiskerikoncernen Andrew Marr International Limited var huvudägare är familjen Marr.

I styrelsen för P/f Jokin sitter Mikkjal Hammer, Magnus Jespersen och Sebastian Andrew Marr.

Källor: Business Line, Skrasetting Føroyar

Fiskebåtar

P/f Jokin äger den pelagiska trålaren TG 965 Arctic Voyager.

TG 965 Arctic Voyager

TG 965 Arctic Voyager. Bild: Manfred

Fiskebåtar, bruttoton
  • TG 965 Arctic Voyager, 2 205

Källa: Teyggjan

Fiskerättigheter

Företaget har fiskerättigheter för de vanliga pelagiska fiskarterna svartkjaftur (kolmule, blåvitling), makrill och sill. Fisket sker i Nordatlanten.

Det finns ingen offentlig förteckning över fiskerättigheter på Färöarna men det går att få en uppfattning om storleken genom att se hur mycket som fångades under förra året.

Fångster i ton 2023

TG 965 Arctic Voyager

  • Svartkjaftur, 27 148
  • Makrill, 11 204
  • Sill, 4 007

Källa: Vørn

Kommentar

Skrivet med reservationer för eventuella felräkningar och missförstånd och att offentliga register ibland kan ha gamla uppgifter.

Läs också:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.