Vindkraft till havs skadar fisket. Under 2022 fick Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att revidera Sveriges havsplaner. Uppdraget öppnar för en omfattande utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Men hur kommer yrkesfisket att påverkas? En ny rapport från Agrifood Economics Centre vid SLU visar att fisket riskerar att tappa viktiga fångstområden. Detta om samtliga planerade vindkraftsparker tar plats i Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken.
Idag finns beslutade havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet (Skagerak och Kattegatt). De vägleder användningen av havet för olika ändamål, däribland havsbaserad vindkraft. Nu planeras en uppdatering av havsplanerna med bland annat fler så kallade energiområden för att möjliggöra en storskalig utbyggnad av den havsbaserade vindkraften. Målet är att producera 120 TWh el årligen. I en ny studie från forskare vid SLU analyseras konsekvenserna för yrkesfisket av en sådan utbyggnad.
-I den här rapporten analyserar vi hur yrkesfisket kan påverkas av vindkraftsetableringar i energiområdena med utgångspunkten att fiske inom områdena inte är möjligt. Vi använder statistik om fångster från energiområdena och fokuserar på svenskt trålfiske, säger rapportförfattaren Staffan Waldo, expert vid SLU.
Skagerak och Kattegatt påverkas mest
Resultaten visar att yrkesfisket påverkas av energiområdena i samtliga tre havsområden och att fisket i Västerhavet är särskilt utsatt.
-För trålfisket efter havskräfta och fisk i Västerhavet kommer ungefär 18 procent av landningsvärdet från fiske i energiområdena, medan motsvarande för räkfisket är 8 procent. I Östersjön är det främst flyttrålfiske efter pelagiska arter som bedrivs inom energiområdena motsvarande 6 procent av landningsvärdet, säger Johan Blomquist i ett pressmeddelande.Han är medförfattare till rapporten. Dessa siffror baseras på samtliga energiområden som ingår i förslaget, vilket möjliggör en årlig elproduktion som överstiger målet på 120 TWh. Vilka områden som i praktiken kommer att utnyttjas för havsbaserad vindkraft är i dagsläget oklart.
Effekter på fisket
För fiskare som är beroende av dessa områden kan anpassning bli nödvändig. Studien pekar på att de kan tvingas flytta sina tråldrag till andra områden vilket kan innebära ökade kostnader. Analysen visar också att vissa lokalsamhällen längs västkusten skulle kunna drabbas av minskade landningar av fisk och skaldjur, däribland Varbergs och Falkenbergs kommuner, eftersom en stor andel av fisket påverkas av energiområdena. I rapporten lyfts även andra effekter om fisket minskar så som påverkan på livsmedelsförsörjning och turismsektorn.
Problemet i sammanhanget är att kräftorna som fiskas inte flyttar på sig, De finns kvar på samma ställen år efter år och fiskas på samma ställen år efter år. Byggs det vindkraft där förvinner yrkesfiskarnas möjlighet att försörja sig. Om de förlorar nästan 20% av sina inkomster blir det omöjligt för många att försörja sig på fiske. Och eftersom det slår olika hårt mot olika fiskare kommer en del att förlora mer än 20% av sitt fiske medan andra förlorar mindre. De som förlorar mer kommer att få sluta med fisket.
Yrkesfisket i Halland drabbas hårt
Enligt rapporten är det speciellt kräftfiskarna i Halland som kommer att drabbas hårt. Deras fiskevatten försvinner helt enkelt.
Under perioden 2019– 2023 kom 37 procent av landningsvärdet i Varbergs kommun, 46 procent i Falkenbergs kommun och 14 procent i Öckerö kommun från fångster som påverkas av energiområden. När det gäller kommuner längs östersjökusten kommer cirka 17 procent av det totala landningsvärdet i Gävle kommun från fiske som påverkas av energiområden. I det sistnämnda fallet handlar det främst om pelagiskt fiske som faktiskt kan flyttas till andra områden så det betyder inte så mycket.
Att yrkesfiskarna drabbas hårt beror på att trålfiske inte tillåts i vindkraftsparker. Förmodligen borde dock småskaligt trålfiske som kräfttrålning och räktrålning faktiskt kunna bedrivas i vindkraftsparker med fasta fundament utan problem. Men idag förekommer inget sådant i vindkraftsparker.
Vad som borde vara möjligt men inte är det
Fiske med krok och burar borde också vara möjligt. Där kan jag inte se några problem. Men det är mycket oklart om det faktiskt kommer att tillåtas. Ett sådant fiske förekommer inte heller i någon existerande vindkraftspark idag. Det kan inte heller ersätta trålfiske av kräftor då fångsterna blir mindre med en mycket större arbetsinsats. Dessutom är burfiske av kräftor ett slitsamt fiske med dplig arbetsmiljö. Få yrkesfiskare kan håll på med det under ett helt yrkesliv.
Pelgiskt trålfiske med flyttrål är mer storskaligt och troligen inte möjligt att bedriva i vindkraftsparker. Men det kan flytta sig i motsats till kräftfisket. I Bottenhavet och Bottenviken finns ett småskaligt bottentrålsfiske efter pelagiska arter. Även det fisket kan förmodligen flytta på sig.
– Samtidigt kan vindkraften medföra positiva effekter för de lokala samhällena genom att till exempel skapa nya arbetstillfällen och bidra till ökad ekonomisk aktivitet. Frågan om hur dessa två viktiga näringar ska samexistera är en utmaning, och beslutsfattarna står inför svåra avvägningar när det gäller att balansera energi- och livsmedelsproduktion, säger Staffan Waldo och avslutar;
-Den här studien är bara en del av ett större pussel som handlar om hur Sverige ska uppnå hållbarhet både inom energi- och livsmedelsförsörjning.
Större hänsyn till fisket
Slultigen kan vi konstatera att den nya havsplanen tagit mer hänsyn till fisket än den tidigare havsplanen gjorde. Framförallt har det tagit stor hänsyn till räkfisket. Men om planen genomförs fullt ut kommer det kvarvarande fisket i Halland troligen att försvinna helt. Det kommer att drabba fiskelägen som Glommen, Träslövsläge och Bua.
I Öckerö kommun kommer också delar av kräftfisket att drabbas hårt och den vindkraftspark som påverkar mest i det fallet är Västvind. Den kommer dock förmodligen aldrig att kunna byggas i sin helhet då Öckerö kommun vill stoppa den och de kan lägg in sitt veto mot ett sådant bygge. Även vindkraftsparken Mareld påverkar kräftfisket allvarligt.
När det gäller räkfisket så är det Mareld och ett område i Bratten väster om Kosterhavet som påverkar detta fiske mest.
Ökade bränslekostnader
Ett annat problem med vindkraftsparker är att fiskebåtar i allmänhet inte får gå igenom vindkraftsparkerna på sin väg tilll fiskeplatserna. Det kan tvinga dem till långa omvägar vilket gher ökade bränslekostnader och leda till att fisket blir olönsamt. Rapporten utgår från att fiskebåtar får transportera sig genom vindkraftsparkerna vilket jag tycker är märkligt då det i allmänhet inte är fallet.
En sak är klar. Vindkraft till havs skadar fisket. I alla fall om alla de planer som finns genomförs.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Your comment about trawling is somewhat misleading:
”I [Bottenhavet och] Bottenviken finns ett småkaligt bottentrålsfiske efter pelagiska arter. Även det fisket kan förmodligen flytta på sig.”
”Bottentrålsfiske” in Bottenviken is not bottom trawling , but more like ”near bottom trawling”. Touching the bottom is much more an accident, and sometimes very expensive one.
This ”near bottom trawling” requires flat bottom structure to get the gear near fish. It cannot move to areas, where bottom is stony or uneven. On such areas Baltic herring is unreachable to trawling equipment, because it cannot be lowered near bottom. For this reason, I claim this fishing is not able to move to other areas, if windfarms are placed in trawling areas.
Vi är helt överens och jag beklagar att jag var otydlig. Siklöjetrålning är bottentrålning så vitt jag vet. Men det påverkas inte av några vindkraftsparker. Och jag vet att det är ett fiske som inte innebär nåt problem. Sandbottnar är inte känsliga och trålen tar inte hårt i botten som exempelvis vid kräfttrålning. Det kan troligen jämföras med tobistrålning i Nordsjön där trålen inte heller går så hårt i botten och där fisket sker på grusbottnar som inte är känsliga. Detsamma gäller säkerligen strömmingsfisket med bottentrål i området som dock kan tänkas beröras av vindkraften. Om vindkraftsparker byggs på sandbotten orsakar det förstås problem för fisket men bedömningen från SLU är att problemen är små för detta fiske.