Dåligt läge för flera fiskarter i Vättern – harr och röding

Dåligt läge för flera fiskarter i Vättern. På grund av sitt kall avten sitt stora djup har Vätterna en del fiskarter som normalt bara finns i norra Sverige. Däribland röding och harr. Numera har betsånden dessa arter i Vättern problem. Röding och harr är laxfiskar och de tillhör därmed den dominerande fiskgruppen i Vätttern. Andra laxfiskar är öring, sik och siklöja. Lax finns inte naturligt men planteras in.

Harr

Harr är en fiskart som främst finns i norra Sverige. Men det finns också ett besånd i Vättren. Det är Sveriges sydligaste bestånd av harr. Harren är en sjölevande art, förutom under det första yngelstadiet och under lekperioden då harren nyttjar Vätterns tillrinnande vattendrag. Vid leken använder harren endast vattendragens nedre delar.

I Vättern förekommer det även att harren leker på strömsatta och renspolade stenbottnar på grundområden och längs steniga stränder. I sjön lever harren strandnära och på grundområden. Födan består i huvudsak av insekter, kräftdjur, snäckor och sötvattengråsuggor. Större harr kan övergå till fiskdiet, men det bedöms som sällsynt i Vättern. Harren blir könsmogen vid 3–4 års ålder, vilket motsvarar en längd på cirka 30–35 cm. Maxlängden på harr i Vättern är runt 50 cm.

Harr

Harr. Okänd fotograf.

Beståndet av harr i Vättern har idag dålig status och är ner på så låga nivåer att det inet anses kunna överleva på lång sikt. Det finns för närvarande i princip inegt fiska på harr i Vättern men det fisk som finns är fritdsfiske. Nu ska det bli fler begränsningar vad det gäller fisket av harr och åtgärder för att skydda harren i Vättern enligt ett förslag som Havs och vattenmyndigheten skickat ut på remiss.  Där ingår att fler åar och bäckar liksom sjöområden där harren också leker ska skyddas.

Vad harrens nedgång beror på står inte i remissen men troligt är väl att den ökande vattentemperaturen är en del av orsaken. Kanske till och med huvudorsaken. Detta med tanke på att rödingen i Vättern har problem på grund av det varmare vattnet.

Röding

Röding är ytterligare en art som har sitt sydligaste bestånd i Vättern. I övrigt finns den i fjälltrakterna.

Vätternröding

Vätternröding

Det varma ytvattnet hotar överlevnaden för rödingen yngel. Detta då rödingens lek sker tidigare och då finns det ingen mat till ynglen vilket gör att de dör. Dessutom äts ynglen av sik och spigg. De förslag på åtgärder som finns i detta fall är att minska fisket av räding samt öka fisket av sik. Det sistnämnda är dock problematiskt då det inte går att sälja siken som mat på grund av höga halter av mijögifter i sik.

Även röding från Vättern innehåller höga halter av miljögifter men för rödingen finns det ett undantag i reglerna som gör att den kan säljas till konsumtion. För sik finns inget sådant undantag.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.