SVT:s propaganda. Varför målar SVT upp en osann bild av svenskt trålfiske? SVT har ett uppdrag att verka i allmänhetens tjänst. Men gör de verkligen det? När det gäller fisket, återkommer gång på gång en snedvriden bild av svenskt fiske som ett stort miljöproblem.
Detta sker i dokumentärer och program där man framställer en ensidig och ofta felaktig bild av situationen. Senast i SVT:s program Morgonstudion (14 februari) får vi återigen se exempel på denna problematik.
I programmet teasas ett inslag med inledningen: ”Nu slår forskare larm om rekordsmå bestånd av fisk i svenska vatten. Orsaken bedöms vara alltför omfattande trålfiske och samtidigt tillåts trålning i stor utsträckning, även i skyddade havsområden.” Men är detta en objektiv nyhetsförmedling? Nej, det är det inte.
I inslaget nämns inte vilka forskarna är som ”slår larm”, och vi får ingen information om huruvida dessa forskare är verksamma vid Internationella Havsforskningsrådet (ICES) – om de ens är de kompetenta forskare man skulle kunna förvänta sig. Vidare får vi ingen förklaring till hur dessa forskare har kommit fram till sina slutsatser.
Ulf Bergström från SLU Aqua säger i inslaget: ”Vi har nog aldrig haft så lite fisk i havet som vi har idag.” Den dystra bilden målas upp, och orsaken anges vara att ”vi tillåtit ett omfattande trålfiske under många års tid”. Här underminerar Bergström EU:s gemensamma fiskeripolitik, som beslutas om i demokratisk ordning. Inget nämns om den försämrade havsmiljön, om hur säl och skarv äter många gånger mer än trålfisket, eller om den globala uppvärmningens påverkan på fiskbestånden.
När SVT visualiserar detta i bilder väljer man att visa en silltrålare – trots att silltrålning (flyttrålning) är något helt annat än bottentrålning som ofta används för fisk som torsk och skaldjur. Men en silltrålare är större, och därför passar den bättre i syfte att dramatisera inslaget.
Fortsättningen av inslaget är lika problematisk. Bergström påstår att ”alla torskbestånd i svenska vatten är kollapsade idag”. Detta är felaktigt. Visst, torskbeståndet i Östersjön har kollapsat, och torskfisket i Östersjön förbjöds redan sommaren 2019. Men är torskfisket den enda orsaken till situationen? Nej, det handlar snarare om en kombination av faktorer som en försämrad havsmiljö, bristande förvaltning av säl och skarv, och den globala uppvärmningen. Men i inslaget målas trålfisket ut som den primära boven.
I programmet nämns också att trålfiske är tillåtet i marina skyddade områden, för att chocka tittarna. Man nämner inte att fisket i dessa områden redan är strikt reglerat och anpassat för att säkerställa hållbarhet. Istället fokuserar man på regeringens förslag om förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden (prop. 2024/25:81), vilket snarare är en populistisk åtgärd än en pragmatisk lösning.
Avslutningsvis i inslaget får Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, frågan om det är vettigt att tråla i den omfattning vi gör. Hans svar: ”Nej, det är det ju kanske inte” – och så slutar inslaget.
Varför målar SVT gång på gång upp en så negativ och osaklig bild av svenskt fiske? Varför beskrivs fisket aldrig på ett objektivt korrekt sätt? Ulf Bergström får gärna uttrycka sina personliga åsikter, men när han i egenskap av forskare sprider felaktig information är det allvarligt. Den som söker en objektiv beskrivning av fisket kan gärna besöka Europeiska kommissionens eller ICES:s hemsidor, där fakta och forskning presenteras på ett mer nyanserat sätt.
Varför får inte någon från fisket svara i programmet? Är det för att verkligheten skulle kunna komma i konflikt med den bild SVT vill måla av svenskt fiske? Faktum är att fisket var en drivande kraft för att skapa områdesskyddet i Bratten – men det nämns inte en enda gång i programmet.
SFPO har skrivit till både SVT och SLU Aqua i anledning av inslaget, men vi förväntar oss inte några svar. Svartmålningen av en svensk basnäring fortsätter, och om lögnerna inte bemöts, kommer de att accepteras som sanning. Varför spelar SVT med i att svartmåla svenskt fiske?
SFPO
Ursprungligen publicerat på SFPO:s hemsida.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.