Havs- och vattenforum 2025

Imorgon ska jag gå på konferensen Havs- och vattenforum 2025 som ordnas av Havs- och vattenmyndigheten. Det finns ett par programpunkter som är intressanta ur en fiskerisynpunkt. De är:

Onsdag
1. Ekosystembaserad havsförvaltning i praktiken – erfarenheter från tre svenska kustområden

Tre områden berättar om hur de driver på och bättre samverka i lokalt, regionalt och nationellt förändringsarbete i ekosystembaserad havsförvaltning. Fokuserade områden är Södra Bottenhavet, Stockholms Skärgård och 8+fjordar i Bohuslän.

Max Vretborn, utredare havsmiljöenheten Havs- och vattenmyndigheten, Erica Hasslar och Mikael Nordberg, båda projektledare Södra Bottenhavet, Gustaf Almqvist, projektledare Stockholms skärgård och Niclas Åberg, projektledare 8+fjordar.

Punkten har aberöringspunkter med fisket och kan kanske ge några ledtrådar om hur vi ska kunna få tillbaka de fiskbestånd som en gång fanns invid den svenska kusten.

Det finns också en workshopp med samma inriktning:

2. Samverkan för hållbara fiskbestånd genom ekosystembaserad havsförvaltning

På många håll ger utvecklingen av kustfiskpopulationerna anledning till oro. Vill du vara med och hitta lösningar för att stärka lokala kustfiskbestånd? Delta i arbetsgruppen om marina näringsvävar och samverkan kring ekosystembaserad havsförvaltning! Fokuserar på frågor som ”Hur stort problem utgör naturlig predation från säl och skarv i din kommuns/regions kustvatten?” och utforskar möjliga åtgärder för att främja fiskpopulationerna.

Information om finansieringsmöjligheter och exempel på samarbetsformer. Presentationer om olika tekniker och diskutera med andra aktörer om hur vi kan samarbeta för hållbara lösningar.

Workshopledare från Havs- och vattenmyndigheten

  • Norbert Häubner
  • Andrea Ljung
  • Pia Ovik
Torsdag
3. Förändringar i utbredning av ålgräs i Västerhavet och nya verktyg för bedömning av status

Elisabeth Anderberg, utredare på vattenmiljöenheten Havs- och vattenmyndigheten, berättar kort om samarbete och HaV:s satsningar som resulterat i två rapporter som är kunskaps- och bedömningsunderlag i statusklassificering, miljöprövning och tillståndsprocesser för att förbättra miljön i kustzonen.

Per Moksnes, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet berättar om historiska förändringar i ålgräs på västkusten.

4. Restaurering i kust och skärgård, ett samarbetsprojekt

Tillsammans med sina kunder samlar Apotea in pengar till Världsnaturfonden WWF:s Östersjöarbete. Pengarna går bland annat till restaurering av fiskvandringsvägar och våtmarker i kustområden samt till att skydda mjuka bottnar i Östersjöns grunda vikar.

Mats Svensson, avdelningschef havsförvaltning Havs- och vattenmyndigheten, Sara Dreijer, programsamordnare WWF, Pär Svärdson, VD Apotea.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.