Ny ordförande i SFPO

Ny ordförande i SFPO. Sveriges FIskares PO (SFPO) hade förra veckan sin årsstämma. De hade den ihop med Swedihs Pelagic Federation (SPF) och antog bland annat ett gemensamt policydokument. Men de hade också särskilda formella delar var och en för sig. Det fanns detta år ingen öppen del på de två stämmorna som ägde rum på Stenungsbaden i Stenungsund så jag hade ingen möjlighet att närvara.

Strand

Ny ordförande

Till ny ordförande i SFPO valdes Mathias Ivarsson som nu också skrivit sin första text som ordförande för SFPO:

Jag vill börja med att tacka för förtroendet att få leda SFPO. Jag ser mycket fram emot att få träffa alla medlemmar runt om i vårt avlånga land och lovar att företräda er och era intressen på bästa möjliga sätt. Min ambition är att tillsammans med styrelsen och kansliet fortsätta det betydelsefulla arbete som SFPO utför.

Samtidigt är jag övertygad om att vi nu, mer än någonsin tidigare, behöver en enad röst för svenskt yrkesfiske i samhällsdebatten och gentemot beslutsfattare. Det är därför mycket glädjande att vi nu tillsammans med våra kollegor inom det pelagiska fisket kunnat enats kring ett policydokument, något som bäddar för ett gott och nära samarbete framöver.

Min förhoppning är att fler fiskeorganisationer väljer att skriva under på dokumentet och bli en del av ”fiskets röst”. Tillsammans behöver vi skapa en rättvis bild av yrkesfisket i vårt land. Jag måste säga att det är en ära att få företräda våra fiskare som ur havet producerar livsmedel av högsta kvalité, men också i ett beredskapsperspektiv kan svenska fiskare spela en stor roll då vi i händelse av brist på mat kan bidra till matförsörjningen. För Sverige är svenskt fiske viktigt, att det finns svenska fiskare med kunskap och kapacitet att landa svenska kvoter för svenska konsumenter. Det har sagts förut, och det tål att upprepas – Har vi inget fiske i fredstid så har vi inget i händelse av kris eller krig heller.

Vi ska inte sticka under stol med att vårt svenska yrkesfiske står inför stora utmaningar, listan skulle kunna göras lång. Om jag skulle peka ut det som är viktigast just nu, så är det att få till ett system med överförbara fiskekvoter inom det demersala fisket. Att driva företag under den osäkerhetsfaktor det innebär att inte ha ett stabilt kvotunderlag för sitt fiske är en enorm utmaning för våra fiskare.

Var finns framtidstron att våga investera i ett system som inte är ett system utan en tillämpning av ett regelpaket som kan förändras över en natt? Vilken trygghet har de unga fiskare som nu investerat i båtar vars rätt att fiska någon annan förfogar över? Ska vi ha det så här? Nej självklart inte, det finns ingen annan yrkeskår i vårt land som arbetar under sådana här omständigheter.

Fisket har tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett detaljerat förslag på hur ovan nämnda system skulle kunna se ut. Över ett år har gått och inget händer, samtidigt som våra fiskare sliter under osäkra verksamhetsvillkor. Detta är den enskilt viktigaste frågan för vår PO att jobba för just nu, låt oss tillsammans förbättra villkoren för svenskt yrkesfiske!

Mathias Ivarsson
Mathias Ivarsson

Mathias Ivarsson

Mathias Ivarsson har länge varit delägare i Arkö Fiske AB och en bror till honom arbetar på den pelagiska trålaren GG 330 Carmona. Dessutom är släktingar till honom ägare av Fiskeri AB Ingun, Signora Fiskeri AB och Titania Fiskeri AB. Han har ocksp suttit i styrelsen för SFPO under flera perioder. En man med stort kontaknär och stor social kompetens,

Han har alla förutsättningar för att bli en bra ordförande som kanske kan leda arebet i SFPO på etts ådnat sätt att det skapas en enad organisation för yrkesfiskarna i Sverige. Det är något som verkligen behövs då dagens splittring på fler än 5 organisationer inte gynnar fisket. I Danmark som har många fler yrkesfiskare finns det bara tre organisationer.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.