OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö som förmodligen innebär minskade föroreningar. Förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbrar). Och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
– Beslutet att fasa ut oskyddad frigolit i bojar och pontoner kommer att minska tillförseln av marint plastskräp i Västerhavet, berättar Johanna Eriksson i ett pressmeddelande. Hon är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Cellplast, eller frigolit i dagligt tal, bryts lätt ner i mindre delar och blir marint plastskräp. Bitar av cellplast är ett vanligt plastskräp på svenska ständer.
Beslutet, tillsammans med en rekommendation om att främja bästa praxis för att minska marint skräp i Nordostatlanten, bygger på ett arbete inom OSPAR där HaV deltagit aktivt under flera år. OSPAR är en föregångare inom arbetet med marint skräp. De har bidragit till utveckling av både EU:s och globala regler inom området. OSPARS beslut ligger i linje med Sveriges arbete inför de globala plastförhandlingarna i augusti.
– Rekommendationen om att främja bästa praxis för att minska marint skräp handlar till exempel genom att säkra hanteringen av frigolit genom hela dess livscykel, bland annat i hamn, förklarar Johanna Eriksson.
Förbud mot utsläpp från skrubbrar
OSPAR har också beslutat att förbjuda utsläpp från rökgasreningssystem ombord på fartyg, så kallade skrubbrar. Förbudet gäller innanför de yttersta öarna runt kusterna, även kallat inre vatten. Dessutom för hamnar i OSPAR-området. Dvs ett område som sträcker sig från Norge till Portugal. Beslutet gäller utsläpp från öppna skrubbrar från 1 juli 2027 och stängda skrubbrar från 1 juli 2029. Ospars ministermöte har också lämnat en rekommendation i för utsläppsförbud i territorialhavet.
Sverige, tillsammans med Danmark och Finland, har redan tagit beslut om förbud för utsläpp från öppna skrubbrar inom respektive territorialhav. Förbudet träder i kraft den 1 juli 2025 och det innebär minskade föroreningar.
– Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Transportstyrelsen har arbetat i flera år med den här frågan, både nationellt och internationellt. HaV har lett den arbetsgrupp som tagit fram underlag och utkast till beslut i OSPAR och vi är mycket glada över beslutet. Det är första gången OSPAR tar beslut om den här typen av åtgärd och vi hoppas att det bidrar till att driva på diskussionerna inom IMO (FN:s sjöfartsorganisation) och inom EU, säger Fredrik Lindgren, utredare på HaV.
Fakta om skrubbrar
En skrubber är en reningsutrustning som installeras på fartyg för att rena fartygets rökgaser, så att det som släpps ut till luften innehåller relativt låga nivåer av svavel. Skrubbrar med öppna system tömmer sedan tvättvattnet ut i havet, med alla föroreningar som tvättats ur rökgasen. Skrubbrar med stängda system lagrar det mesta av tvättvattnet ombord, men producerar också avtappningsvatten med farliga ämnen som i dag kan släppas ut i vattnet. Det vanligaste är att fartyg har skrubbrar med öppna system.
Läs mer:
- Regeringen förbjuder utsläpp från skrubbrar i svenskt vatten
- Har avgasreningen av fartyg bidragit till torskens dåliga hälsa?
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.