Biståndsprojektet i Guinea-Bissau

Biståndsprojektet i Guinea-Bissau. Jag har tidigare berört SIDA:s fiskeriprojekt i Tunisien på 1950 och 1960-talen, Brasilienfisket på 1950-talet, Liberiafisket på 1970-talet och kommersiellt fiske utanför Senegal och Guinea-Bissau på 1970-talet. En av de personer som deltog i fiskeriprojektet i Tunisien på 1960-talet var Folke Bryngelsson (åren 1964-69) som också deltog i fiskeriprojektet i Guinea-Bissau.

Folke Bryngelsson var dessutom en av de svenskar som på 1950-talet och på 1970-talet återigen var i Brasilien.Vid det senare tillfället som missionär men det fanns även en svensk fiskebåt därnere. De var GG 741 Zeus I från Hönö skänktes till Pingstmissionens u-landshjälp av ägarna Folke och Rolf Bryngelsson.

När den första resan för att fiska i Brasilien planerades var Folke Bryngelsson delägare i ett isföretag och två fraktfartyg. Han djupa religiösa tro spelade stor roll för beslutet att åka ner på många olika sätt. Han var kusin med ägarna av GG 199 Oberon som var en av de tre båtar från Hönö som gick ner till Brasilien men arbetade själv ombord på GG 370 Carla.

Under 6 år arbetade Folke Bryngelsson och hans fru Greta Bryngelssson med projektet ipå Bijagosöarna i Guinea-Bissau. Det hela har beskrivits i boken SIDA vid SIDA av Folke Bryngelsson som gavs ut 1987. Han har också berört händelsern i sin skrift Mitt liv som sjöman, fiskare, smugglare och ulandarbetare som docj huvudsakligen berör tiden i Brasilien.

Fiskeriprojektet i Guinea-Bissau

Projektet i Guinea-Bissau gick ut på att förbättra avsättningsmöjligheterna för de lokala småskaliga yrkesfiskarna genom att bygga hamnar och kylhus för landning och förvaring av fisk. Bara en ordentlig landningsplats byggdes på ön Bubaque med tillhörande kylhus. Projektet präglades enligt Folke Bryngelssons beskrivning av lokal byråkrati bland lokala och nationella politiker såväl som inom SIDA.

Projektet startade 1977 och avslutades 1995. Folke Bryngelsson rekrtyerades direkt från Brasilien. Men redan 1975 skänktes en svensk fiskebåt till landet, Den var sen uppenbarligen inte en del av projektet. Därmot inköptes ett par mindre båtar från Sverige för att bli en del av projektet.

Enligt den utvärdering som finns av projektet var det lokala deltagandet från småskaliga fiskare mycket begränsat och samordningen i projektet svag. När den svenska fiskeriinstruktörerna flyttade från BBubaque till huvudstaden Bissau började projektet fungera bättre.

Valet av Bijagosöarna menar utvärderingen var felaktigt då det inte var ett centrum för fiset i Guinea-Bissau. OCh Bubaque var också ett dåligt val då det inet var centrum för fisket bland Bijagosöarna. Detta bidrog till att projketet inte fick några större framgångar. Det fanns också andra bidragsstödda fidskeriprojket i landet men inte heller de tycks ha varit framgångsrika.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.