Fiskebåtar, fiske, hus och folk på Rörö

Det finns en mängd hemsidor som listar fiskebåtar som hört eller hör hemma på olika öar och i olika fiskelägen, men faktiskt ingen som listar de båtar som hört och hör hemma på den ö där jag är född, Rörö i Göteborgs norra skärgård. Det finns en sida med båtar från Hyppeln, en med båtar från Knippla, från Donsö, Hönö och många andra platser. Men inte från Rörö som idag är ett av Sveriges största fiskelägen. Det finns dock en hemsida om Rörö, gjord av Marie Torgersson, som dock inte tycks uppdateras på regelbunden basis.

Om fisket och Rörö har jag dock skrivit tidigare, bland annat Familjen Johansson – Astrid Fiske, Ett hederligt arbete och PFG Fish. Det är artiklar som fokuserar på fisket och/eller fiskets företag. NU har jag tänkt skriva om båtarna. Detta då det inte finns någon sida som listar eller handlar om fiskebåtar på Rörö. Av praktiska skäl så är det lämpligt att enbart ta med båtar som funnits sen GG-numreringen infördes. Man kan också skriva i åldersordning, från äldsta till nyaste. Så är de flesta sidor upplagda. Jag har tänkt mig att börja skriva om sådana båtar som jag haft en personlig relation till på något sätt. Följaktligen startar jag med en del av de båtar som i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet, deras efterföljare och föregångare för att först därefter skriva om båtar jag inte haft en personlig förbindelse med på något sätt.

Båtar som jag så att säga haft en personlig relation till är båtar där min far arbetade, båtar där när bekanta arbetade eller var delägare och båtar jag minns från när jag var liten. Pappa arbetade nåt år på GG 515 Althea (II) som inköptes till Rörö år 1958. Althea trålade i par med GG 315 Elise. På GG 144 Themis (II) och GG 144 Themis (III) arbetade Knut Sjögren som jag som barn kände väl och delägare i Themis III var Bert-Arnold Olofsson i vars hus det ofta (det vet jag inte om det egentligen var, men jag har klara barndomsminnen från det) var storbak och liknande grejer under överinseende av hans fru Edith (f. Edvardsson). Jag minns dem väl från min barndom. I GG 760 Ran (I) som fanns mellan 1957 och 1961 på Rörö var en annan person som jag kände som barn och träffat som vuxen, Rolf Karlsson, delägare och det gäller också GG 760 Ran (II) som inköptes därefter. I GG 471 Midland som inköptes 1958 från Donsö och såldes 1965 var Edvard Edvardsson (ovan nämnda Ediths far) samt Bror-Helmer Olofsson delägare. Bror-Helmer Olofsson var bror till Bert-Arnold Olofsson och dessutom gift med en syster till Edith Edvardsson, Kerstin Edvardsson. Såväl Edvard Edvardsson som Bror-Helmer och Bert-Arnold Olofsson var delägare i Althea.

Abbelvi

Abbelvi omkring år 1900

När jag föddes bodde i vi ett liten sommarstuga (från början ett uthus, det andra till vänster om det gula huset på bilderna) längst ute i Apelvik (Abbelvi), invid krogen och det hus som kallats Palms eller Grönbäckens. I bägge de stora husen, krogen och det gula (Grönbäckens eller Palms) bor kusiner till min mor. Huset tillhörde min mammas morbror V. Persson och hans fru Alma som var född på Rörö. Sen flyttade vi till öns hyreshus, kafét, mitt på ön. Grannar där var till en början Bror-Helmer och Kerstin Olofsson samt Knut och Vendela Sjögren (enligt min mamma som idag bor på Öckerö).

Abbelvi

Abbelvi på 1940-talet eller 1950-talet (?)

Jag kommer ihåg fler båtar, GG 840 Svanen (Svana), GG 338 Dux, GG 248 Borkum Riff och GG 854 Milton men kan inte minnas att jag som barn kände nån på dem.

Nu blev det här inlägget inte så värst mycket om fiskebåtar, men det blev i alla fall en personlig introduktion.

Källor (förutom mitt eget minne):
Hembygdsprojektet, Rörö – öns historia, 1988
Föreningen Allmogebåtar, Sigvard Fjellsson och Göran Hansson, Träbiten 134 – Rörö, 2006

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!

2 Svar på “Fiskebåtar, fiske, hus och folk på Rörö”

Kommentarer är stängda.