Omfattande torsksmuggling i norra Norge

Norra Norge har enligt media drabbats av en omfattande smugglingsvåg. Det handlar om smuggling av torsk. Enskilda personer som fångat torsk vid fritidsfiske i Nordnorge får max ta ut 15 kilo torsk, men många tar ut mycket mer. En del åker fast så som de som försökte smuggla torsk inuti andra fiskar:

I en del fall når smugglarnas uppfinningsrikedomen nya höjder. Det senaste är att smuggla fisken – i fisk.

Tullen vid Kilpisjärvi nära gränsen mot Finland och Sverige kom smugglarna på spåren när de nyligen stoppade fem tjeckiska fiskare på väg via Sverige hem till Tjeckien. De hade med sig en rad så kallade troféfiskar men tullen tyckte fiskmagarna såg lite väl stora ut. Vid en undersökning upptäcktes att magarna var fyllda med torskar. Den personliga utförselkvoten på 15 kilo hade i vissa fall överskridits med 100 kilo.

TorskTorsksmugglingen är lönsam och är sannolikt i många fall en organiserad verksamhet där turistanläggningar uppförts enkom för att ge möjlighet till torskfiske och torskmuggling:

Tollvesenets regiondirektør for Nord-Norge, Atle Joakimsen, utelukker ikke at noen av anleggene er opprettet bevisst i hensikt av å smugle fisk ut av landet.

– Eierne av anleggene kan koordinere og planlegge med sine landsmenn og samarbeide om fange store mengder fisk med hensikt å bringe den ut av landet for profitt, sier han.

Fiskeridirektoratet region Troms er for tiden i gang med en kartlegging av aktiviteten på anleggene.

– Norge er svært liberalt når det kommer til turistfiske, og det oppstår svært mange gråsoner. Mange utlendinger kjøper eiendommer langs kysten. Det er vanskelig å vite om de driver forretning, eller om de bare lar venner komme på besøk og fiske, sier Ernst Bolle, seksjonsleder ved Fiskeridirektoratets regionkontor i Tromsø.

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!