Att vara fiskare utan att fiska

Det finns faktiskt möjligheter att var delägare i fiskeriföretag och fiskebåtar utan att faktiskt vara fiskare. Man kan investera i en fiskebåt/fiskeriföretag som behöver kapital, antingen genom partrederi eller i ett aktiebolag. Det krävs kanske att man är vän med de som kontrollerar båten i fråga och bedriver aktivt fiske med den så det är nog inte helt enkelt.

Det finns dock dessutom ytterligare ett sätt. Köpa aktier i börsnoterade fiskeriföretag. Det är rätt så enkelt. Flera börsnoterade företag i fiskeri- och fiskbranschen finns i Norge och Island om vi nu ska hålla oss nära Sverige.

Havfisk ASABörsnoterade fiskeriföretag i Norden

Börsnoterade företag med intressen i fiskeriföretag och fiskindustri i Norden (inklusive fiskodling):

Huvudägare i Havfisk ASA och Norway Seafoods ASA (via Converto) är Aker ASA och huvudägare i Aker är den tidigare fiskaren Kjell-Inge Røkke. Näst störste ägare i Havfisk ASA är Marine Harvest ASA som också är näst störst i Norway Seafood ASA. Havfisk är ett av världens största fiskeriföretag.

I Marine Harvest ASA är John Fredriksen huvudägare (Geveran) och i Austevoll Seafoods ASA liksom DOF ASA är familjen Møgster (Laco AS) huvudägare. Austevoll Seafood ASA är för sin del huvudägare i Lerøy Seafood ASA och Norway Pelagic ASA. Alla företagen är resultaten av en rad uppköp, fusioner och delningar av familjen Møgsters företag. Familjen Møgster (Møgstergruppen) och Røkke samarbetade tidigare i det största US-amerikanska fiskeriföretaget American Seafoods. Austevoll Seafood äger också 50% i fiskeriföretaget Nergård-gruppen samt 100% av företaget Welcon.

Marine Harvest ASA är största ägare i det polska företaget Morpol. Morpol är noterat på börsen i Oslo, men alltås inte ett norskt företag, även om det är norskägt.

Huvudägare i Domstein ASA är familjen Domstein och näst störst är Caiano AS direkt och via dotterbolag. Caiano AS är delägare i flera företag  i fiskeribranschen såsom AGA Halibut ASSjøvik AS, Drønen Havfiske AS och ägare av Caiano Fisk AS. Domstein ASA äger 50% av Ervik Havfiske AS, ett fiskeföretag inriktat på fiske med backor (långrev). Domstein äger konservindustrier i Sverige.

Familjen Remøy är huvudägare till REM Offshore ASA och äger också flera fiskeriföretag.

Orkla ASA som ägs av familjen Hagen (Canica AS) är i sin tur ägare av svenska Procordia (Abba Seafood AB).

Cermaq ASA:s huvudägare är norska staten, men Marine Harvest har försökt köpa bolaget. Just nu finns det också ett bud från det svenska riskkapitalbolaget Altor och Bain Capital om att köpa Cermaqs dotterbolag Ewos. Innan dess försökte Cermaq i sin tur köpa upp Copeinca.

Copeinca är ett företag som visserligen är börsnoterat i Norge, men det är ägt av peruanska intressen och har sin verksamhet i Peru. Ett kinesiskt företag, China Fishery, är intresserat av att köpa företaget. Det har Altor och Bain Capital också varit.

I Grieg Seafood AS är Grieg Holding (familjen Grieg) huvudägare med Kontrari AS (Frode Teigen) som näst största ägare. Kontrari är också en större ägare (om än liten) i Havfisk ASA.

Det isländska företaget HB Grandi Hf är ett av Islands största fiskeriföretag.

Läs mer: Nordnet, Undercurrent1, 2, 3,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!