Groupe Le Garrec, France Thon, CMB och CFTO

l’Armement Le Garrec grundades 1929 av familjen Le Garrec i Boulougne-sur-Mer. 2006 fusionerade företaget med Nord Pêcheries de Xavier Leduc och Euronor bildades. Familjen Le Garrec fortsatte dock med annat fiske i bolaget Groupe Le Garrec et Cie SA. Groupe Le Garrec har cirka 400 anställda och bedriver bland annat djuphavsfiske, snörpvadsfiske efter tonfisk och backefiske runt Antarktis efter tandfisk.

Cap Horn 1

Cap Horn 1 Bild: Cobrakev

Backefisket (långrevsfisket) bedrivs med fiskebåten Cap Horn 1 på 1 295 ton. Cap Horn 1 seglar under fransk flagg, har hemmahamn på Réunion i Indiska Oceanen och ägs av företaget Cap Bourbon, ett dotterbolag till Groupe Le Garrec. Cap Bourbon är medlem i Syndicat des Armements Réunionnais de Palangriers-Congélateurs (SARPC) tillsammans med fem andra företag, Armas Peche, Comata Scapeche, Les Armements Réunionnais, Sapmer, och Peche Avenir. SARPC är i sin tur medlem av Coalition of Legal Tootfish Operators Inc (Colto).

När det gäller fisket efter tonfisk är Groupe Le Garrec är en del av eller delägare i (via dotterbolaget France Afrique) i La Compagnie Française du Thon Océanique (CFTO) tillsammans med France Thon, Cobrepêche, Chevannes-Merceron-Ballery (CMB) och nederländska Klipper. CMB hör för sin del ihop med France Thon som i sin tur hör ihop med Armement Kuhn-Ballery (AKB) och Saupiquet. CFTO hör ihop med La Compagnie Bretonne de Cargos Frigorifiques (Cobrecaf). Saupiquet är i sig själv ett stort fiskeriföretag med egna båtar. Nederländska Conerlis Vrolijk-Jaczon äger 10% av CFTO.

Thon Oceanique (CFTO) har nästan 300 anställda och äger en lång rad snörpvadsbåtar för tonfiskfiske. Avel Vor på 976 ton, Avel Vad (1 166), Cap Sainte Marie på 1 164 ton, Trevignon på 2 319 ton, Gueotec (1 693 ton), Talenduic (2 109 ton), Glenan (2 319), Gueriden (1 693), Torre Giulia (2 137), Drennec (2 732), Cap Saint Vincent (1 169), Cap Bojador (973) och Sterenn (1 606). Sammanlagt 13 stycken, men företaget ämnar skaffa fler.

Torre Giulia

Torre Giulia Bild: Ibon Barandika Ugartetxe

De flesta av snörpvadsbåtarna har Concarneau som hemmahamn, men de är sannolikt mycket sällan där då de oftast befinner sig på fiske i Sydatlanten eller Indiska Oceanen. I Indiska Oceanen har CFTO haft problem med att pirater angripit båtarna. Några båtar har Dzaoudzi på Mayotte som hemmahamn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!