Euronor och UK Fisheries

Det franska fiskeriföretaget Euronor grundades 2006 av l’Armement Le Garrec som grundades 1929 och Nord Pêcheries de Xavier Leduc som grundades 1945. 2010 köptes Euronor av UK Fisheries som är ett brittiskt fiskeriföretag som ägs av nederländska Parlevliet & van der Plas och isländska Samherji med 50% var via varsitt dotterbolag.

Euronor har sitt huvudkontor i Boulogne-sur-Mer och äger flera fiskebåtar, trålarna Halten Bank II på 791 ton, Klondyke på 1 491 ton, Cap Nord på 1 492 ton, Andre Leduc på 836 ton, Cap Saint Georges på 885 ton och Bressay Bank på 826 ton.

Cap Nord

Cap Nord. Bild: Sydney Sinclair

Euronor har cirka 200 anställda och ett fiske inriktat på vitfisk, framförallt sej. Men de fiskar också djuphavsfisk, ett fiske som kritiseras av miljöorganisationer. En del av Garrec kvarstår som ett självständigt företag ägt av familjen Le Garrec, Groupe Le Garrec et Cie SA. Groupe Le Garrec har cirka 400 anställda och bedriver bland annat djuphavsfiske, snörpvadsfiske efter tonfisk och backefiske runt Antarktis efter tandfisk. En del av Euronors fiske, fisket efter sej, är numera MSC-märkt.

Det brittiska moderbolaget för Euronor, UK Fisheries tycks bara äga (via dotetrbolag) en enda trålare, Farnella på 667 ton. Detta efter att ha sålt en tidigare ägd båt, den betydligt större Marbella, år 2013. Den heter numera Ilvileq och är hemmahörande i Grönland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Euronor och UK Fisheries”

Kommentarer är stängda.