Sapmer

Société anonyme de pêche malgache et réunionnaise (SAPMER) grundades 1947 på ön Réunion av Jean Chatel, Georges Michel och Raymond Latour med finansiellt stöd av bankmannen Jean Rabot (Banque de la Réunion) och den malegassiske affärsmannen Akbaraly Daoud Bey. Till en början ägnade företaget sig åt att fiska hummer (Röd hummer, Klipphummer, Jasus paulensis) kring de franskkontrollerade öarna S:t Paul och Amsterdam. Något de gör än idag.

På 1980-talet började företaget också med fiske efter fisk vid Kerguelen, dvs längre söderut än de fiskat tidigare. 1986 började de fiska riktat efter tandfisk som tidigare bara tagits som bifångst vid fiske efter torskfiskar av olika slag. I slutet av 1990-talet fick de konkurrens av piratfiskare som dock franska myndigheter efter 10 års kamp lyckades jaga bort från de franska fiskevattnen i Indiska Oceanen (TAAF). En lång rad piratfiskebåtar beslagtogs av franska marinen och en av dessa återfinns idag i Sapmers fiskeflotta som patrullbåt. Fiske av tandfisk är även idag viktigt för Sapmer. Sapmer är medlem i SARPC och Colto.

På 2000-talet började bolaget med tonfiskfiske i Indiska Oceanen och det är idag företagets viktigaste verksamhet.

Idag har Sapmer nästan 700 anställda varav cirka 400 på fiskebåtar. De har 12 fiskebåtar samt en fiskekontrollbåt/patrullbåt. Verksamhet bedrivs på Mauritius vid sidan av Réunion. Några båtar har dock hemmahamn i  Dzaoudzi på Mayotte, några i Port Louis på Mauritius, flera i Port aux Francais på Kerguelen och några i Le Port på Réunion där Sapmers huvudkontor också ligger.

Ile Bourbon

Ile Bourbon

Företagets fiskebåtar är de fyra backebåtarna Croix du Sud (ursprungligen på 863 ton), Ile Bourbon, Mascareignes III och Albius, samtliga på 1 295 ton, hummerfiskebåten Austral på 2 343 ton och sju stycken snörpvadsbåtar, Franche Terre och Bernica på 2 687 ton, Manapany, Dolomieu och Belouve på 2 666 ton, Belle Isle och Belle Rive på 2 650 ton samt patrullbåten Osiris på 729 ton. De sju snörpvadsbåtarna är systerfartyg, men med lite olika tonnage beroende på lite olika teknisk utrustning. Dessutom är tre av backebåtarna också systerfartyg.

Franche Terre

Franche Terre

Sapmer SA är ett börsnoterat företag, men 89,83% av aktierna ägs av Sapmer Holding Pte Ltd, ett bolag registrerat i Singapore. Spamer Holding grundades i syfte att kunna köpa fler fiskerättigheter i olika länderJacques d’Armand de Chateauvieux är sen 2005 huvudägare i Sapmer Holding via sitt bolag Jaccar med familjen Thieblin som en annan viktig ägare i Sapmer SA. Familjen de Chateauvieux äger också offshorebolaget Bourbon på Réunion och en hel del andra företag.

På Mauritius äger Sapmer Holding 50% av Mer des Mascareignes (MDM) som äger en fiskberedningsfabrik. Den andra delägaren är Sefood Hub Ltd – IBL Group som är ett förtag hemmahörande på Mauritius. Dessutom har Sapmer ett dotterbolag med 50 anställda på Mauritius, Tuna Processing Services Indian Ocean (TPS IO). Tonfisken som fiskas landas på Mauritius medan tandfisk och hummer landas på Réunion. Tidigare ägdes företagen på Mauritius av Sapmer SA.

2013 förvärvade Sapmer Holding också fiskerättigheter för tonfisk i Stilla Havet genom att köpa det i Papua Nya Guinea (PNG). Från 2015 räknar företaget med att kunna fiska med ett antal båtar i de vattnen. Det kan bli så många som 10 stycken kring år 2018.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,