Andra tonfisken på en vecka för GG 505 Polar

Onsdag i förra veckan fick GG 505 Polar en tonfisk på 130 kilo som landades och såldes i Skagen som de fick 240 danska kronor kilot för, totalt 31 200 DKK.

GG 505 Polar

GG 505 Polar

Igår, måndag eller kanske snarare på natten till idag, fick de en till. En tonfisk på 250 kilo som gav 40 000 kronor (160 kr/kilo) på Göteborgs Fiskauktion (inte Göteborgs fiskestation). Journalisten Caroline Lundgren verkar dock okunnig om att det normala på Göteborgs Fiskauktion är att just sälja fisken på auktion till högstbjudande.

– Det är ju fantastiskt. Jag var 18 år gammal senaste gången jag tog upp en tonfisk och nu är jag 68, så det tog 50 år, berättar Thomas Bryngeld för tidningen GP. Något som betyder att han inte var med förra veckan.

Kanske var det istället Ahlströms som fiskade med GG 505 Polar. Polar har ju för liten kvot för att kunna användas fullt medan familjen Ahlström för närvarande saknar egna båtar att fiska med. De har lånat (hyrt?) GG 505 Polar så det var kanske de som fiskade med båten förra veckan.

Blåfenad tonfisk började dyka upp i svenska vatten förra året efter att ha avrit bort i närmare 50 år. Det beror på bra och hållbar förvaltning av sillbestånden och kraftigt ökade bestånd av makrill samt att fisket på blåfenad tonfisk i Medelhavet minskat.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Det är idag inte tillåtet att landa tonfisk i Sverige, men det borde vara det. För varför ska fiskare kasta tillbaks en död och dyrbar fisk i havet? I Danmark är det däremot tillåtet och informationen i GP är fel på den punkten. Norge har en liten provfiskekvot som brukar tilldelas två båtar, en snörpvadsbåt och en backebåt (långrevsbåt).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Andra tonfisken på en vecka för GG 505 Polar”

Kommentarer är stängda.