Med tonfisken tillbaka krävs det att tonfisk får landas

Blåfenad tonfisk är tillbaka i svenska och danska fiskevatten. Svenska och danska trålare har fått tonfisk som bifångst. När tonfisken kommer upp på båten är den död. Det som gjort att tonfisken kommit tillbaks är den långsiktigt hållbara förvaltning av sill som finns och den stor tillväxten av sill- och makrillbestånden i Nordatlanten och Nordsjön ihop med en kraftigt förbättrad förvaltning av Atlantisk blåfenad tonfisk.

Danska fiskare kan lagligt landa och sälja en sådan tonfisk. Svenska fiskare kan det inte utan måste enligt lagen kasta tillbaks den döda tonfisken i havet. Det är en befängd ordning och det finns ju ingen fiskare med förnuftet i behåll som kastar tillbaks en död fisk som på marknaden är värd 20 000 – 50 000 kronor. De svenska reglerna är helt enkelt orimliga och uppmuntrar till regelbrott och resursslöseri.

Riktat fiske efter blåfenad tonfiske är förbjudet och kommer så att förbli inom överskådlig tid. Även sportfiske efter tonfiske är förbjudet men där har det rapporterats om tjuvfiske redan under förra året. Som vanligt verkar sportfiskarna höra till de mest oansvariga fiskarna.

Kring och under andra världskriget (cirka 1930-1950) bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk både i Sverige och Danmark. Flera hundra ton tonfisk landades varje år, med en topp på 2000 ton i Sverige år 1942. Sportfiske efter tonfisk förekom i Kattegatt och Öresund ända fram tills på 60-talet.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!