Lövön – Arvidsson

GG 778 Lövön är den största fiskebåt som byggts i Sverige. Båten är på 807 ton och byggd på Tjörnvarvet AB i Rönnäng. Det är en pelagisk trålare som alltså fiskar sill, skarpsill, makrill och tobis.

Tjörnvarvet AB är dotterbolag till Rönnängs Förvaltnings AB som sannolikt ägs av Mats Arvidsson och Börje Karlsson. Mats Arvidsson är också delägare/styrelsemedlem i Lövöns AB som äger GG 778 Lövön, R. Arvidsson Fiske AB (dotterbolag till Lövöns AB), Alfa Marine Consulting AB och Rönnängs Fartygskonsult AB. I styrelsen för Lövöns AB sitter också Anders Arvidsson och Gunnar Sven-Olof Arvidsson. De båda sistnämnda är också styrelsemedlemmar i PFG Fish AB och dess dotterbolag PFG Hamn AB. PFG Fish är ett samarbetsbolag mellan fler svenska pelagiska fiskeriföretag, nämligen Lövöns AB, Båt 330 Carmona AB, Midlake Fiskeri AB och AB Clipperton. Tidigare ingick även familjen Rybergs Themis i samarbetet.

Den tidigare Lövön såldes till Norge innan den nya levererades. Den heter numera VA 10S Sille Marie och är på 457 ton och ägs av Eigenes AS. På fiskerforum.dk finns det flera båtar med namnet Lövön, uppgifterna om dem är få, men bilderna stämmer. En är hemmahörande på Irland, heter S 381 Lövön (med svenska bokstäver), är på 335 ton. Sannolikt är det ytterligare en tidigare GG 778 Lövön. Båten på Irland skulle eventuellt kunna vara ägd av familjen Arvidsson. Den var exempelvis i Rönnäng år 2010 målad i den röda färg den fått på Irland. Men ägandet av båten har inte gått att klarlägga.

En annan båt uppges höra hemma i Tyskland och uppges heta BX 790 Lövön. Den båten verkar vara exakt samma båt som nu är Sille Marie. Frågan är när den fanns i Tyskland? Eller om den överhuvudtaget funnits i Tyskland.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Lövön – Arvidsson”

Kommentarer är stängda.