Hraðfrystihúsið – Gunnvör

Hraðfrystihúsið – Gunnvör hf är ett fiskeriföretag som hör hemma i det lilla samhället Hnifsdalur. Man äger idag 5 fiskebåtar (enligt hemsidan 4 stycken men den är sannolikt dåligt uppdaterad) varav tre större trålare, frystrålaren Julius Geirmundsson IS 270 på 1 402 ton, Pall Palsson IS 102 på 849 ton och Stefnir IS 28 på 686 ton.  Dessa tre fiskar främst vitfisk och plattfisk som torsk, kolja, havskatt, sej, större kungsfisk, hälleflundra med mera. De två mindre trålarna Gunnvör IS 53 på 40 ton och Valur IS 20 på 25 ton fiskar främst räkor men även en del torskfiskar.

Företaget driver också fiskberedningsindustri och fiskodling.

Hraðfrystihúsið grundades 1941 av ett antal invånare i Hnifsdal. 1942 startades företaget Frosti Hf för att ta hdna om fångad fisk och fångade räkor och bereda till frysta konsumentprodukter. 1997 slogs de två bolagen ihop och året efter köpte man upp räkfiskeföretaget Kroknes. 1997 köpte ett dotterbolag till Gunnvarar hf 20% i Hraðfrystihúsið hf och 1999 gick de båda företagen plu några till samman till det nya bolaget Hraðfrystihúsið – Gunnvör hf:

Þann 11. nóvember 1999 undirrituðu stjórnir Hraðfrystihússins-Gunnvarar hf., Íshúsfélags Ísfirðinga hf., Mjölvinnslunar hf., Harðfisksstöðvarinnar ehf., Fiskiðjunnar ehf., og Togs ehf. á Ísafirði áætlun um sameiningu félaganna.

Ursprungligen grundades Gunnvör hf år 1955. Idag är HB Grandi av allt att döma en större delägare i Hraðfrystihúsið – Gunnvör.

Intressant?
Läs mer: Islandsbloggen, BB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerad på Svensson-bloggen.