En studie vid Stora barriärrevet utanför Australien visar att havsreservat är betydelsefulla för fiskbestånden och för att återskapa fiskbestånd. Fisk från havsreservat kan sprida sig och stärka bestånden i haven i övrigt.
Med hjälp av DNA har forskare återfunnit avkomma till två fiskarter, som lever i skydd av det väldiga korallrevets reservat, ute i oceanen.
– Vi fann att reservatet producerat hälften av fisken som hittats både utanför och innanför reservatet, säger forskarnas ledare Hugo Harrison.
Reservatet omfattar 28 procent av revet.
I Sverige finns det också havsreservat. Det största omfattar fjordarna innanför Tjörn och Orust. I vissa delar av dess fjordsystem finns det idag föryngring av torsk. Något som under en tid innan man fann föryngringsområdet inte fanns längs med Bohuskusten. Kanske kan detta tillsammans med havsreservatet leda till att torsken blir vanligare på svenska västkusten igen.
Öresund kan också sägas vaar en sorts reservat. Där har det varit och är förbjudet med bottentrålning. I Öresund finns det gott om torsk, även stor torsk.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Havsreservat, Stora barriärrevet, Fisk, Forskning, Torsk, Öresund, Tjörn, Orust, Natur, Samhälle
Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.