10 år med miljömärkt fisk i Sverige

Hoki en rookie i fiskdisken – stod det i tidningen för tio år sedan dåden första miljömärkta fisken lanserades på svenska marknaden.  Det var Findus som introducerade MSC:s miljömärke med hoki från Nya Zeeland, som en efterlängtad ersättare till den hotade östersjötorsken.

– Efter ett besök på MSC:s kontor i London bestämde  vi oss för att introducera  MSC-märkt Hoki  i Sverige.  På Findus hade vi identifierat att frågan om uthålligt fiske skulle komma att få en oerhört stor betydelse i framtiden, säger Inger C Larsson, hållbarhetsdirektör på Findus.

Efter att östersjötorsken återhämtat sig blev den MSC certifierad. Idag hittar vi både MSC-märkt östersjötorsk och nyazeeländsk hoki i fiskdiskarna.

– Findus introducerade inte bara miljömärket utan även en helt ny fiskart på den svenska marknaden. Sedan dess har Findus arbetat aktivt mot ett mål att ha hela sitt vildfångade sortiment MSC-märkt. Findus blev därmed ett föredöme för andra producenter och varumärken inom ansvarsfulla inköp av vildfångad fisk, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC, östersjöregionen.

Nu är Sverige en av de mest expansiva marknaderna i världen för MSC-certifierade fisk och skaldjur. Antal produkter har ökat från en till över tusen på tio år och Sverige står för 6 procent av den globala marknaden.

MSC firar hela året

MSC:s 10-årsjubileum startar på MSC:s Facebook ”Blå fisk” där det stora utbudet av miljömärkta fiskar kommer visa upp sig kryddat med spännande detaljer och fakta. Vecka 17 kommer extra fokus ligga på Hokin, som var den som banade vägen för andra MSC-certifierade fiskar och skaldjur i Sverige.

Under 2013 kommer MSC även dyka upp på olika arenor för att sprida positiva budskap om vilka förändringar alla som väljer MSC-certifierade produkter bidrar till och hur den certifierade fisken på tallriken går att spåra ända tillbaka till båten som fångade den.

Fakta om hoki

Hoki kan bli mellan 60 och 120 centimeter och upp till 25 år gammal. Den var en av de första fiskarna som kom med i MSC-programmet. Detta har fått flera positiva effekter på miljön, bl a har bifångsten av sjöfågel minskat markant. Hokin från Nya Zeeland har varit certifierad sedan år 2000 och fisket har sedan dess genomgått årliga kontroller för att få behålla sitt MSC-certifikat.

Svensson/MSC

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerad på Svensson-bloggen.

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!