Piratjägare dödar oskyldiga fiskare

Allt fler fartyg som trafikerar nordvästra delen av Indiska Oceanen har beväpnade vakter ombord för att skydda fartyg och besättning mot pirater. Men de beväpnade privata vakterna tycks ofta skjuta på vad som helst, även mindre fiskebåtar. Regelbundet dödas helt oskyldiga fiskare:

I Jemens huvudstad Sanaa bläddrar vice fiskeriminister Abdullah Bah sonbol bland papper.

– Muhammed Quanas sköts till döds den 3 augusti 2011 och det finns fler offer, säger han.

Enligt Jemens regering har minst elva jemenitiska fiskare mist livet, dödade av privata beväpnade säkerhetsvakter ombord på fartygen eller av militärer från de internationella styrkorna som patrullerar i området.

– Det här är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Abdullah Bah sonbol.

Somaliska piraterDet är nästan att man undrar om inte de beväpnade vakterna blivit en större säkerhetsrisk än de pirater man är avsedda att skydda mot. I området ska finnas mellan 3 000 och 10 000 beväpnade privata vakter, 140-250 privata vaktbolag, 18-25 flytande vapenlager (gamla fartyg) med omkring 7 000 vapen för uthyrning och 40 beväpnade privatägda patrullbåtar. De flesta privata vakter är tidigare soldater som tjänstgjort Irak och Afghanistan. Det finns stor anledning att misstänka att många av dem inte är helt stabila på det mentala planet. Samtidigt är de privata vakterna sannolikt inte de enda som skjuter på oskyldiga fiskare. Det tycks även militärer göra.

Vakternas närvaro har kanske minskat antalet piratattacker, men det kan också finnas andra anledningar till minskningen. I gengäld har de privata vakternas närvaro ökat riskerna för lokala fiskare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!