Största isländska fiskebåtarna 2013

Island har individuella överförbara fiskekvoter (ITQ) inom sitt fiske. I Danmark och Sverige (enbart det pelagiska fisket) har införandet av ITQ medfört en kraftig förnyelse av fiskeflottan ihop med en stark koncentration till ett litet antal aktörer. På Island tycks det riktigt inte ha blivit så. Medan storleken på fiskebåtarna i Norge, Danmark och på Färöarna uppvisat en kraftig ökning i tonnage så verkar motsvarande utveckling inte ha ägt rum på Island. Islands fiskeflotta består av relativt många mellanstora fiskeriföretag och stora fiskebåtar som dock inte är extremt stora. Det isländska fiket är dock stort så jag delar upp båtarna på två segment, pelagiska fiskebåtar (snörpvadsbåtar och trålare) respektive vitfisktrålare (torsktrålare)/räktrålare.

Vilhelm Tortseinsson

Största isländska pelagiska fiskebåtar 2013, namn, ton, ägare

Kristina, 7 805, Samherji
Vilhelm Torsteinsson, 3 214, Samherji
Adalstein Jonsson, 3 132, Eskja
Hakon, 3 003, Gjögur
Heimaey, 2 263, Isfelag Vestmannaeyja
Börkur, 2 190, Sildarvinnslan
Beitir, 2 188, Sildarvinnslan
Alsey, 2 155, Isfelag Vestmannaeyja
Gudmundur, 1 903, Isfelag Vestmannaeyja
Thorsteinn, 1 835, Isfelag Vestmannaeyja

Största isländska vitfisk- och räktrålare 2013, namn, ton, ägare

Brimnes, 2 848, Brim
Gudmundur i Nesi, 2 464, Brim
Thor, 1 999, Stalskip
Therney, 1 899, HB Grandi
Arnar, 1 854, Fisk Seafood
Örfirisey, 1 845, HB Grandi
Venus, 1 779, HB Grandi
Freri, 1 723, Ögurvik
Höfrungur III, 1 521, HB Grandi
Helga Maria, 1 470, HB Grandi

Samherji och HB Grandi innehar störst andel av de isländska torskkvoterna med 11 respektiv 8%. Fisk Seafood har 4%. Flera isländska fiskeriföretag äger enbart fiskebåtar i andra länder, Reyktal har trålare i Estland, andra företag äger fiskebåtar i Belize. Samherji äger förutom båtarna på Island också båtar i Polen och Tyskland via dotterbolag. Tidigare ägde man också en rad båtar via dotterbolaget Katla Seafood som är hemmahörande i främst Belize och fiskar utanför Västafrikas kust. Katla Seafood har dock sålts till Murmansk Trawl Fleet. Åter andra båtar har Samherji sålt till ett fiskeriföretag i Venezuela som är ägt av de kubanska och venezolanska staterna tillsammans. Kristina som är listad bland de största båtarna ägs enligt internationella sajter av Samherji, men har tidigare hyrts ut till Katla Seafoods och finns inte på Samherjis hemsida.

Saga

Största islandsägda fiskebåtar i andra länder 2013, namn, ton, land, ägare

Saga (tidigare Blue Wave), 7 765, Polen, Atlantex (Samherji)
Victoria, 3 938, Belize, Uthafsskip
Gloria, 3 707, Belize, Uthafsskip
Kiel, 3 071, Tyskland, DFFU (Samherji)
Akraberg, 2 898, Färöarna, Framherji (Samherji)
Fagraberg, 2 832, Färöarna, Framherji (Samherji)
Baldvin, 1 906, Tyskland, DFFU (Samherji)
Polonus, 1 805, Polen, Arctic Navigations (DFFU/Samherji)
Taurus, 1 780, Estland, Reyktal
Ontika, 1 410, Estland, Reyktal

Den ovan nämnda båten Saga ska enligt Undercurrent News i september ha köpts av Egil Arnasson via hans bolag Saga Seafoods. Arnasson var tidigare VD för Katla Seafoods. Men internationella register har Samherjis polska dotterbolag Atlantex som ägare. Saga har fiskekvoter i mauretanska vatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Största isländska fiskebåtarna 2013”

Kommentarer är stängda.