Djupet – fiskebåtsförlisning och mirakelräddning

En kall natt i mars 1984, några kilometer utanför Islands södra kust, sjönk fiskebåten Breki och drog med sig nästan hela besättningen ner i djupet. Anledningen till att båten sjönk var att trålen fastnade i några klippor på havsbotten. Tre fiskare överlevde, men efter några timmar i det iskalla havet var det bara en kvar. Efter sex timmars kamp på liv och död spolades den utmattade Gulli (i verkligheten heter han Guðlaugur Friðþórsson, spelas i filmen av Ólafur Darri Ólafsson) äntligen i land. Men utmaningarna slutade inte där. Väl i land möttes han av frågan hur han egentligen lyckats överleva, och varför?

Breki

Så här skriver den danska sajten fiskerforum om filmen:

Mens de to andre fiskere langsomt måtte give op for kulden, holdt hovedpersonen Gulli sig i live. Pga. en kraftig overvægt, som gav ham et tykt, isolerende fedtlag, der var i stand til at holde hans krop varm. For en gang skyld var det hans kraftige overvægt, som han i skoleårene var blevet moppet med, der direkte var årsagen til at han overlevede i det iskolde havvand.

Skibsulykker er ikke usædvanligt for de sejlivede og hårdføre islandske fiskere og i de islandske hjem, folder man tit hænderne og ber’ til gud for deres kæres overlevelse på havet og sikre hjemkomst.

DYBET er absolut en biograftur værd og den er flot og imponerende instrueret og iscenesat af Baltasar Kormákur og den spiller i flere biografer landet over for tiden.

SVD är inte lika nöjda med filmen som dock överlag fått rätt goda recensioner i svensk media. Regissör för filmen är Baltasar Kormákur.

Liknande olyckor med fiskebåtar har hänt flera gånger i Sverige. Själv tänker jag mest på en olycka med Leskär i Laholmsbukten där en man från Rörö, som jag kände när jag var barn, dog.

Intressant?
Mer: IMDB, AP, Islandsbloggen, DOF, I-flicks, Filmophilia, DAW,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerad på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!