Makrillfisket i Nordsjön och Nordatlanten

Makrillfisket i Nordsjön sker i huvudsak i vattnen mellan Shetland och Norge, på EU-vatten, internationellt vatten såväl som på norskt vatten under september-oktober. Kvoten är indelad i tre olika delar, dels EU-vatten i Nordsjön, Skagerak, Kattegatt, Östersjön och Norska havet, en andra kvot i internationellt vatten i Norska havet, runt brittiska öarna, i Biscayabukten och Färöarna såväl som på EU-vatten i samma område, en tredje kvot i norska vatten i Nordsjön och Norska havet och slutligen en kvot på internationellt vatten i Nordatlanten väster om de brittiska öarna och i Biscayabukten.

De största kvoterna för EU-fiskare finns normalt i delområde 2. Just nu finns dock ingen fastställd TAC för makrill i Nordatlanten och Nordsjön. Det beror på att EU inte kunna komma överens med Färöarna och Island om kvoterna. Norge och EU är däremot överens. Konflikten har lett till att Färöarna, men sannolikt också Island, överfiskar makrillbestånden. Även Grönland är intresserat av makrillkvoter trots att landets invånare och fiskare traditionellt aldrig ägnat sig makrillfiske.

Norge har normalt de största makrillkvoterna följt av EU, Island och Färöarna. Hur det är för närvarande är dock oklart på grund av konflikten om makrillen. EU har dock en totalt fastställd kvot på 338 392 ton för år 2013. Av detta har Storbritannien 160 188 (Vilket främst betyder skotska och shetländska fiskare), huvudsakligen i delområde 2, Irland 57 753 i delområde 2. samma område och Nederländerna 26 663 i delområde 2. Spanien har kvoter på 25 700 i delområde 2, Danmark har 25 766 i delområde 1 och 3, Tyskland 17 785 ton i huvudsak i delområde 2, Frankrike 13 109 i samma områden som Tyskland, och Sverige 4 174 ton i delområde 1.

Tidigare var de flest makrillfiskerierna i Nordatlanten MSC-märkta men på grund av den pågående överfiskningen och konflikten kring makrillkvoterna har MSC dragit undan certifieringen:

MSC:s beslut innebär att alla certifierade makrill-fiskerier i Nordsjön och Atlanten nu blir av med sina blå fisk-symboler. Krisen startade under 2010 då Färöarna och Island beslutade att öka sina fångster av makrill till nära 300 000 ton per år och långt över de traditionella gränserna. Island och Färöarna hävdade att det nu finns gott om makrill i deras vatten och att man därför borde få högre kvoter. Islands och Färöarnas beslut pressade upp den totalt antal fiskande mängden makrill till runt 900 000 ton. Det är runt 260 000 ton mer än vad vetenskapen rekommenderar.

Av den danska kvoten kontrollerar 9 fiskebåtar 95%. Två av dessa är svenskägda, Rockall (familjen Johansson från Rörö) och Themis (familjen Ryberg från Rörö). De andra 7 båtarna är IsafoldRuthGitte HenningCattleyaAsbjørnAriadne och Beinur.

En av anledningarna till att fiskarna på Island och Färöarna vill fiska mer makrill kan vara att man tidigare överfiskat bestånden av blåvitling (kolmule):

The rising value of mackerel has led to the mackerel fishing industry becoming big business – catches in Britain were worth £135 million in 2009. Previously, Britain and other European countries such as Norway fished for mackerel, while Iceland and the Faroe Islands were happy to fish for the alternative species of blue whiting. However, stocks of blue whiting have almost totally collapsed in recent years due to overfishing, meaning that Iceland and the Faroe’s vast and expensively assembled pelagic trawler fleets have been sitting idle. These two countries therefore turned their attention to mackerel in a big way – Iceland increased their national annual quota from 2000 tons in the mid-2000s to 130,000 tons in 2010 and the Faroe Islands increased theirs from 25,000 to 150,000 tons. When combined with the mackerel catch from other countries this would mean that every year 772,000 tons of mackerel were being removed from the sea, 35% more that the 570,000 tons the International Council for the Exploration of the Seas recommends as a safe and sustainable limit.

På filmen fiskar Polar från Fiskebäck makrill med snörpvad väster om Norge. Idag är Polar hemmahörande i Marocko och ägnar sig åt pelagiskt fiske utanför Västsahara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Makrillfisket i Nordsjön och Nordatlanten”

Kommentarer är stängda.