Fiskenät en fara för sjöfågel

Garnfiske i Östersjön orsakar enligt forskare döden för 76 000 fåglar per år. Huvudsakligen handlar det om alfågel, sillgrissla och ejder. några år har antalet alfåglar minskat med 80%, från 4 miljoner som övervintrar i Östersjön till 1,5 miljoner. Forskarna menar att fisket har betydelse för detta. Detta verkar vara en överdrift. Med 50 000 döda alfåglar varje år kan garnfisket knappast vara ansvarigt för nån större nedgång i alfågelbeståndet. De huvudsakliga anledningarna måste vara helt andra.

En sak kan vara minskat antal musslor, sämre kvalitet på musslor och andra miljö- och klimatbetingade saker. En annan orsak är utplantering av fisk i tidigare fisklösa vatten i de fjälltrakter där alfågeln häckar. Något som leder till brist på föda för alfåglarna under den känsliga häckningsperioden. Något som sannolikt haft större betydelse för det kraftigt minskade antalet alfåglar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!