Karat Group

Karat är namnet på två ryska fiskeriföretag var huvudägare är Vitalij Orlov. De ingår tillsammans med andra fiskeriföretag som han äger själv eller tillsammans med svensken Magnus Roth i en samarbetsorganisation som heter Fisheries Holding Karat. Det största företaget som ingår i gruppen är Murmansk Trawl Fleet (MTF).

Företagen i gruppen har i allmänhet Vitalij Orlov som ägare. Ibland kanske med Magnus Roth som minoritetsägare. Undantaget är sannolikt Roliz, som istället tycks ingå i en annan företagskoncern, NBMR-Roliz och eventuellt också Murmansk Region Fleet. Orlov är dock sannolikt delägare i Roliz, om än kanske inte majoritetsägare. För de andra företagen, Karat, Karat-1, Alternativa, Rybprominvest, Sogra och Akros,  är det vad jag förstår helt klart att Orlov är huvudägare. Orlovs andel i Akros och Roliz ägs sannolikt av Souyz Holding.

De tre fiskeriföretagen JSC Karat, JSC Karat-1 och JSC Fisheries Companies Sogra ingår i det som kallas Karat Group, medan JSC Alternativa och JSC Rybprominvest ingår i Rybprominvest-gruppen. Enligt media ägs även JSC Murmansk Trawl Fleet och sannolikt även Murmansk Regional Fleet av Rybprominvest. Magnus Roth är sannolikt minoritetsägare i bägge gruppernas holdingbolag då han enligt media är delägare i två ryska holdingbolag för fiskeriföretag. JSC Akros ägs troligen av Orlov själv.

Karat-företagen äger båtarna Aquamarine på 2 370 ton, Bukhta Nayezdnik på 1 899 ton, och Kapitan Shaytanov på 1 409 ton. En del båtar man tidigare ägt har överlåtits till andra företag som ingår i Fisheries Holding Karat. Alla är de frystrålare för torskfiske. Sogra äger för sin del Amerlog på 1 438 ton och har tidigare också ägt Izumrud på 1 556 ton.

Huvudsaklig uppköpare av torsken och koljan från Barents Hav som fiskas av företag ingående i Fisheries Holding Karat är Ocean Trawlers Ltd i Hong Kong. Ett företag som ägs gemensamt av Vitalij Orlov och Magnus Roth. En del av torsken och koljan som säljs via Ocean Trawlers är MSC-märkt. Det gäller samtliga båtar som tillhör Karat-1 och Sogra liksom samtliga som ingår i Rybprominvest-gruppen, en del som tillhör Murmansk Trawl Fleet och Murmansk Regional Fleet och en båt tillhörig Akros (Vitus Bering).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Karat Group”

Kommentarer är stängda.