Murmansk Trawl Fleet

Murmansk Trawl Fleet (MTF, Murmanskiy Tralovyy Flot) är ett av världens största fiskeriföretag med omkring 3 000 anställda och äger minst 21 fiskebåtar i storlek från 837 och upp till 7 765 ton:

Tidigare var den portugisiske affärsmannen Joao Carlos Pereira Figuera Alves störste ägare via sitt bolag Northinvest som hade 20% av aktierna i Murmansk Trawl Fleet. Northinvest hör eventuellt till de större aktieägarna även idag.  2003 angvas att Yurij Prutkov och närstående var kontrollerande aktieägare och enligt aktieägareförteckningen ägde de minst 25% av aktierna. Murmansk Trawl Fleet 1 ägde 9,46%.

Vitalij Orlov är sannolikt en större delägare i Murmansk Trawl Fleet. I Business Week anges att Murmansk Trawl Fleet opererar som ett dotterbolag till CJSC Severny Alliance som i sin tur är dotterbolag till JSC Rybprominvest. Ett företag som ägs Vitalij Orlov och sannolikt också svensken Magnus Roth. Vilket skulle göra dem till kontrollerande ägare till ett av världens största fiskeriföretag. Orlov och Roth är också ägare till Ocean Trawlers och Karat Group.

Admiral Starikov, Aleksandr Kosarev, Aleksandr Mironenko, Kapitan Bogomolov, Oleg Naydenov, Vasilij Lozovskij och Zakhar Sorokin fiskar alla utanför Västafrika medan andra båtar fiskar i Ishavet, Barents hav, runt Island och i Östersjön. Alekandr Mironenko och Kapitan Bogomolov har fiskat utanför Västsahara och gör det kanske idag igen (Murmansk Trawl Fleet är inte statligt utan är ett börsnoterat privat företag och äger inte 86 trålare som det står i Västsaharaartikeln). Murmansk Trawl Fleet äger också kylbåtar som exempelvis Sapphire. Tidigare ägde dock företaget fler trålare och det kan fortfarande vara så att man äger fler båtar via dotterbolag till Murmansk. 2003 angavs dock att företaget hade 71 trålare. Men på den tiden fanns det utan tvekan en stor överkapacitet i fisket i Barents Hav och Norra Ishavet. En del av denna överkapacitet har skrotats, en del har överförts till andra delar av världen som exempelvis Västafrika.

Murmansk Trawl Fleet ägnar sig åt fiske av torsk, kolja, hälleflundra och andra demersala fiskar såväl som åt fiske av blåvitling, sill, makrill och andra pelagiska fiskar. MTF är det företag som har störst kvoter av alla ryska företag som fiskar i Barents Hav. Torsken man fiskar säljs via Ocean Trawlers.

Tidigare ingick även bolagen  bolagen JSC Murmansk Trawl Fleet 1 och Murmansk Trawl Fleet 4 Ltd i Murmansk Trawl Fleet men de har sålts av i likhet med Murmansk Trawl Fleet 2 och Murmansk Trawl Fleet 3. Dessa fyra företag äger idag de fyra båtarna Strelets, Feniks, Taurus och Eridan. Sannolikt bemannas alla båtarna av Murmansk Trawl Fleet. I motsats till Murmansk Trawl Fleet kommer de 4 utbrutna företagen inte att leverera fisken till Ocean Trawlers.

MTF äger också Murmansk Regional Fleet (MRF) som övertagit två stycken trålare från ett annat Orlovföretag, Karat Group. Det är  Ivan Tornev på 1 895 ton och Nikolay Repnikov på 1 895 ton

I juni i år blev det klart att Murmansk Trawl Fleet (MTF) köpt isländska Samherjis västafrikanska fiskeflotta, Katla Seafood Ltd (tidigare Sjolaskip). Katla Seafoods är registrerat på Cypern och sålde redan 2012 en båt till MTF. Köpet inkluderar 7 fiskebåtar av det större slaget. Enligt Undercurrent News fiskar idag två av MTF:s trålare i Västafrika:

Murmansk Trawl Fleet has already two trawlers fishing in Africa, Aleksandr Kosarev and Admiral Starikov.

Sources close to the companies confirmed to Undercurrent News in March that negotiations were taking place, with one source saying the sale was a done deal by now, while another said talks are ongoing.

One source, who said the talks were initiated by Murmansk Trawl Fleet, said the deal was being valued at around ISK 20 billion (€122m/$159m).

Formerly known as Sjolaskip, Katla Seafood owns seven pelagic vessels out of West Africa, producing frozen mackerel, jack mackerel, sardines, sardinella and fishmeal. It was bought by Samherji in 2007, for an estimated ISK 12m ($177,000 at the time).

Katla Seafood äger direkt eller via dotterbolag följande båtar; Alina 7 805 ton, Beta I 7 765 ton, Heinaste 7 765 ton, Kristina EA 410 7 805 ton, Sirius GDY-43 7 805 ton, Saga GDY-150 7 765 ton och Rey på 1 247 ton. Alla de sistnämnda båtarna ägnar sig åt pelagiskt fiske, främst i Västafrika. Katla Seafood och de sex förstnämnda fabrikstrålarna har tillstånd att fiska på mauretanskt och marockanskt vatten, något som inkluderar västsaharas vatten.

I Senegal är MTF ett av många företag som har tillstånd att fiska. Faktiskt det företag som har tillstånd för överlägset flest båtar. Tillstånden har ifrågasatts och misstankar om korruption har förekommit. Förutom MTF har BaltlantaUthafsskipWave Operation, Sovrybflot,Westrybflot, Levert Shipping, BaltreidsAtlantic Hermes/Atlantic Orion (Interacco), Transco, Alliance Marine (Alians Marin,), Inflex Group, Black Sea Fishing, Sevastopol Fishing, Inok, Akros Fishing,  Atlantic Whale, P/F Hvamm, Pacific Andes och Morskoy Veter tillstånd. De flesta av dessa bolag är ryska och baltiska. Även i Mauretanien har MTF tillstånd.

Sammantaget innebär det att MTF är det företag som har den största fiskeflottan i fiskevattnen utanför Västafrika, inklusive Marocko och Västsahara. MTF har sannolikt en svensk delägare

Förutom det tveksamma fisket utanför Västafrika (inkl. Västsahara) har MTF:s trålare Oleg Naydenov förekommit på listor över fartyg som ägnat sig åt IUU-fiske, dvs illegalt, orapporterat eller oreglerat fiske. I februari i år (2013) togs båten Boris Zaytsev i Barents Hav och dömdes för illegal dumpning av fisk.

Boris Zaytsev

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!