Förekomst av torsk och räkor hänger ihop

Nordhavsräka

Nordhavsräka

Det är i alla fall vad som gäller för räkor i Nordatlanten, Nordhavsräkor. Det är också samma sorts räkor som fiskas i Skagerak och Nordsjön. Unga torskar, i storlek mellan 20 och 40 cm lever i stor utsträckning, enligt viss uppgifter till 100% på räklarver. Vilket betyder att större torskstammar leder till färre räkor. Med ökande torskbestånd innebär det alltså samtidigt minskade räkbestånd och därmed minskat räkfiske:

Young cod, sized 20 to 40cm, eat a diet consisting 100% of shrimp larvae, and expanding cod stocks in the North Atlantic region have caused numbers of young shrimp to decline drastically, said Michaela Aschan of the Norwegian College of Fishery Science.

Catches in most coldwater shrimp fisheries are down in 2013, with falling total allowable catches (TACs) for 2014.

“This may be good news for many of you, with higher prices in the future, or it may be a worry,” said Aschan.

The North Sea is likely to see catches of just under 8,000 metric tons in 2013, with a TAC of 5,426t in 2014. The Barents Sea has a quota of 60,000t, but in 2013 and probably 2014 catches are likely to be stable at around 10,000t, said Aschan. Vessel numbers are being cut, apparently unable to find the plentiful supplies.

[…]

Greenland, after a catch of 102,000t in 2013 (from a TAC of 150,000), is expected to land 80,000t in 2014.

Canada, meanwhile, is expected to see a stable catch of 140,000t from its larger section, as cod has not had much impact there yet, though smaller Canadian fisheries are declining – the Flemish cap fishery has been affected by cod, and catches have fallen from 60,000t to practically nothing.

RäkorMänskliga aktiviteter, överfiske, höjda vattentemperaturer och mycket annat samverkar på ett sätt som gör bestånden av många olika arter instabila. Det går att se i begränsade havsområden som Östersjön eller Kattegatt (fast då kanske inte just med räkor och torsk) men också vad det gäller torsk och räkor i större havsområden där såväl räk- som torskbestånden helt kan kollapsa vid för stort fisketryck eller omfattande klimat- eller miljöförändringar. Nordhavsräka fiskas  i Barents hav, runt Svalbard, längs norska kusten, i Norska havet, i Nordjsön ända ner till Engelska kanalen och i Skagerak.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Förekomst av torsk och räkor hänger ihop”

Kommentarer är stängda.