EU överens om ny fiskerifond och fiskerisubventioner

Fiskebåtar

© OCEANA / Juan Cuetos

Igår enades EU om den nya fiskerifonden och nya subventionsregler för fiske. Miljöorganisationen Oceana menar att EU enbart gått en bit på vägen mot mer miljövänligt fiske och att flera saker i den nya fiskeripolitiken är miljö- och havsfientliga:

Previous fisheries subsidies schemes have given priority to short-term economic interests at the expense of sustainability, using taxpayer’s money to increase fleet capacity and fund overfishing. Oceana supports the efforts of the European Parliament and Council to stop this toxic pattern, and shift spending towards beneficial measures such as control and data collection

“Despite the poor state of the stocks, Member States have, for years, provided subsidies to artificially keep Europe’s fleet alive.  We welcome the recent decisions to target subsidies towards measures that will help rebuild our fish stocks and put them on track to sustainability, said Xavier Pastor, executive director of Oceana in Europe.

However, Oceana is disappointed that both institutions have chosen to ignore the risks associated with certain environmentally harmful subsidies, like those for new engines and the temporary cessation of fishing activity. Choosing to allocate subsidies for engine replacement, is a dangerous move, as more efficient engines contribute to an increase in fishing capacity.

“The burden of proof lies on each Member State as they begin to define their internal expenditure programs. If they are willing to walk the talk, their commitment to stop spending public money on environmentally destructive measures will become a reality,” added Vanya Vulperhorst, policy officer at Oceana in Europe.

Förslaget är dock inte behandlat i EU-parlamentet än så det kan säkert komma fler dåliga förslag inom ramen för EU:s nya fiskeripolitik. Ett förlsga som alltås enligt Oceana är en bit på rätt väg, men inte på långa vägar tillräckligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!