Larsnes

Larsnes Mek. Verksted AS är ett norskt fiskebåtsvarv i Larsnes, Sande kommun i Sunnmøre, Møre og Romsdal, som startade sin verksamhet 1981. Till en början var det enbart ett reparationsvarv som sysslade med reparationer och underhåll på färjor, fiskebåtar och mindre fraktfartyg. I Sande kommun finns ytterligare ett varv som i viss utsträckning bygger fiskebåtar, även om detta inte är huvudverksamheten som vid Larsnes. Det är Myklebust Verft AS i Gursken.

Larsnes Mek. Verksted

1996 började Larsnes bygga nya båtar, med inriktning på fiskebåtar. Ägare av företaget är familjen Longva. Företaget har cirka 50 anställda och har de senaste åren levererat flera olika fiskebåtar, varav ett par mycket stora snörpvadsbåtar, Eros på 4 027 ton och dess lika stora systerbåt Kings Bay. De flesta båtar företaget byggt har dock varit mindre. Skroven till Eros och Kings Bay levererades från ett varv i Gdynia,

M 29 HØ Eros

M 29 HØ Eros. Bild: Roar Jensen

Eros ägs av företaget Eros AS, i sin tur ägt av familjen Eggesbø som också äger andra fiskeriföretag. Kings Bay ägs av Kings Bay AS som ägs av familjen Sævik som också äger andra fiskeriföretag. Tillsammans med Eros AS och Smaragd AS (familjen Smådal) äger Kings Bay AS fiskeriföretaget Herøybas AS.

M 22 HØ Kings Bay

M 22 HØ Kings Bay

Läs mer: NRK, Sildesalgslaget, KM1, 2, 3SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!