Mutandis – LGMC

Mutandis är ett marockanskt finans- och investmentbolag. De största ägarna i företaget är:

Namn, ägarandel i Mutandis, ägare i aktuellt bolag

 • Adil Douiri, 12,1%
 • Mohamed Ben Thami Tazi, 10,0%
 • Muteo, 8,3%, Groupe Au Derby 50% och Saham 50%
 • Arnela Capital Privado, 9,0%, ägt av Inveravante Inversiones Universales SL (Manuel Jove Capellan)
 • Chaâbi Capital Investissement, 7,9% , BCP äger 49%
 • RMA Watanya, 7,0%, Finance.com äger 65% (Othman Benjelloun)
 • BMCE Bank 738, 7,0%, RMA Watanya 28%, Finance.com 8% och BFCM 26%
 • Holmarcom, 5,0%, ägt av familjen Bensalah
 • Best Financière / Label Vie, 4,2%
 • CFG Group, 4,2%, Adil Douiri med flera
 • Holpar, 3,8%
Adil Douiri

Adil Douiri

Adil Douiri kontrollerar alltså 16,3% av företaget och Othman Benjelloun 14%. Benjelloun är Marockos rikaste person. Styrelse (Conseil de Surveillance) i företaget är Najib Hakim Belmaachi, Souad Benbachir, Zouhair Bennani, Zouheir Bensaid, Mohamed Hassan Bensalah, Mohamed Ben Thami Tazi, Manuel Jove Capellan, Driss Jettou och Choukry Oimdina.

Ledningsgruppen i företaget utgörs av Adil Douiri som tidigare arbetat i Paribas och varit turistminister, Omar Rharbaoui, Nadia Bouayad som tidigare bl.a. arbetat på Goldman Sachs, Omar Bennani, Ghita Chraibi, Mohammed Lahlou, Nacer Ibn Abdeljalil, Hala Gmira, Mehdi Tak Tak och Ghali Lahlou .

Mutandis äger bland annat 65% av fiskeriföretaget LGMC Industries som i sin tur har dotterbolagen Moja Fishing Team Ltd och Pelagic Armador Ltd, båda två bolagen hemmahörande i Belize. 34 % av LGMC ägs av ett företag vid namn Jaybo. Moja Fishing Team har tidigare ägts av den svenska fiskarfamiljen Ove Ahlström. Den ansvariga före LGMC Industries i Mutandis ledning är Omar Bennani och VD är Karim Ayouche. Tidigare huvudägare av LGMC var vad jag kan förstå familjen El Jamali och Karim Ayoche.

LGMC sysselsatte under år 2012 200 fast anställda och 2 100 säsongsanställda i sina 4 fabriker i Marocko, bland annat i Safi och Agadir. LGMC äger också 51% i  fiskberedningsföretaget Yam Fish i Dakhla.

Moja Fishing Team äger fiskebåten Aldo (tidigare svensk med samma namn och innan dess dansk med namnet Isafold) och Pelagic Armador Ltd äger fiskebåten Adrar (tidigare norsk och med namnet Bømmelbas). Tidigare var företaget också delägare i Pesca Consorcio i Belize med 35% av aktierna. Övriga ägare var Unimer (35%) och Mice Fisheries (30%). Detta bolag ägde båten Meya.

Idag ägs Meya enligt norska DNV av Societe Pelagic Pionniere i Marocko. Som manager för Meya agerar det svenska företaget Swemar AB som ägs av Peter Kjellberg. Adrar och Aldo har LGMC Industries som manager.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Mutandis – LGMC”

Kommentarer är stängda.