Alaska pollock finns också i Norge

Alaska pollockAlaska pollock är en av världens mest fiskade kommersiella fiskarter. Fisket bedrivs i norra delen av Stilla Havet av flera länders fiskeflottor, men Ryssland och USA står för största delen av fångsterna:

The Alaska pollock has been said to be ”the largest remaining source of palatable fish in the world.”[11] Around 3 million tons of Alaska pollock are caught each year in the North Pacific from Alaska to northern Japan. Alaska pollock is world’s second most important fish species in terms of total catch.[12]

Alaska pollock catches from U.S. fisheries have been quite consistent at about 1.5 million tons a year, almost all of it from the Bering Sea. Information on the current stock status for Alaska groundfish is updated annually, whereas the specific 2007 pollock assessment is also available. The Alaska pollock landings are the largest of any single fish species in the U.S.

Det har dock visat sig att Alaska pollock faktiskt också finns i Nordatlanten, längs med norska kusten. Där kallas den Berlevågfisk och ansågs till en början var en egen art, besläktad med Alaska pollock. Numera anses det dock vara samma art. I Norge har det genom åren fångats ett och annat exemplar, men det är inte vanligt. Uppskattningsvis har det fångats nånstans mellan 50 och 100 exemplar totalt i Norge sen den första drogs upp år 1932.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!