Bolton Group, Saupiquet, Calvo och TriMarine

Bolton Group är rent formellt ett nederländskt konglomerat med intressen i en lång rad branscher och ägare av en lång rad olika varumärken. De branscher företaget är verksamt i inkluderar livsmedel och kemisk-tekniska produkter för bl.a. städning, rengöring, hygien och skönhetsvård.

I livsmedelssektorn äger företaget en rad fiskföretag med intressen i framförallt tonfiskindustrin och tonfiskfisket. Bland dessa företag märks franska Saupiquet som äger några snörpvadsbåtar för tonfiskfiske samt fiskberedningsfabrik. Saupiquet har cirka 600 anställda. Andra företag och varumärken som Bolton Group äger i samma bransch inkluderar de italienska Rio Mare och Palmera. Ägarna av Bolton Group är sannolikt från Italien då företaget leds från Milano så företaget bör nog betraktas som italienskt.

Via Mistral

Via Mistral. Bild: marc thierry

Saupiquet äger för sin del en egen fiskeflotta med fyra snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk, Via Mistral och Via Avenir på 1 284 ton, Via Harmatan på 1 359 ton och Via Euros på 1 780 ton. De fyra fiskar utanför Västafrikas kust i Sydatlanten.

Utöver det är Bolton Group också delägare i spanska Grupo Calvo med 40% av röster och kapital samt en andel i TriMarine.  60% ägs fortfarande av familjen Calvo. Grupo Calvo som startades 1908 har 4 500 anställda och driver ett antal konservfabriker runt omkring i världen:

The group has a presence in over 70 countries and processing plants in Spain, El Salvador, and Brazil. Highest growth for the company came in international markets, particularly in Central America, Colombia, Brazil and Panama.

In Brazil, Calvo owns the Gomes da Costa brand.

Montealegre

Montealegre. Bild: Jose A. Martinez Rodeiro

Dessutom äger Grupo Calvo ett antal snörpvadsbåtar för tonfiskfiskeMontecelo (1 131 ton), Montelape (2 058), Montealegre (2 157), Montelucía ( 3 005), Montefrisa-9 (1 102), och Monterocío (2 109) . Båtarna fiskar i Sydatlanten (utanför en rad västafrikanska länder) och Stilla Havet (utanför Peru och Ecuador samt kring Kiribati, Tuvalu och Tokelau). Några båtar har Kap Verde som flaggland, de flesta har El Salvador.

TriMarine är ett tonfiskföretag med huvudkontor i USA, Singapore och Italien som driver ett stort antal fiskebåtar och fabriker:

Tri Marine is one of the so- called “big three” tuna traders, along with Taiwanese group F.C.F. Fishery and Itochu, the Japanese trading conglomerate.

The company has expanded from trading to being active in fishing and processing, as well as financing other companies’ operations.

Tri Marine operates 14 purse seiners and four pole and line vessels operating under the US and Solomon Islands flags. Tri Marine also has processing plants in the US, Mexico, Ecuador, Colombia, Mauritius, the Marshall Islands, the Solomon Islands and China.

It provides tuna to major brands, including Chicken of the Sea, Princes and Starkist.

När TriMarine etablerades i Singapore år 1972 var det ett dotterbolag till ett statsägt italienskt företag. 1986 privatiserades dock TriMarine. Idag är företaget sannolikt ägt av företagsledningen genom nåt slags arrangemang som liknar det upplägg som riskkapitalbolag har. Hela ledningen är nämligen anställda i ett managementbolag. Renato Curto är huvudägare. TriMarine är huvudleverantör till Bolton Group och deras dotterbolag liksom till Starkist, Princes och det tidigare delägda företaget Chicken of the Sea vars andra större delägare var Edmund Gann och Thai Union Group. Idag är Thai Union ensam ägare. Edmund Gann är också eller har också varit delägare i ett par av TriMarines snörpvadsbåtar. Olika delar av företagets verksamheter sköts i sin tur av olika managementbolag.

I citatet ovan står att TriMarine har 14 snörpvadsbåtar, men idag har företaget 19 stycken som seglar med flagga från Solomon Islands, USA eller Mexico. Snörpvadsbåtarna är Cabo Del Sol (100 ton), Cabo Verde, Cape Blanco (194 ton), Cape Breton (2 019 ton), Cape Cod (1 355), Cape Elisabeth III (1 930), Cape Ferrat (2 019), Cape Finisterre (1 434), Cape Hatteras (1 569), Cape Horn (865), Cape May (1 167), Cape San Lucas (1 466), Captain Vincent Gann (1 250), Ferrigno Boy (135), Solomon Emerald (718), Solomon Jade (719), Solomon Opal (719), Solomon Pearl (718) och Solomon Ruby (719). Dessutom har företaget 4 stycken jiggfiskebåtar registrerade på Solomon Islands, Solomon Endeavour (103 ton), Solomon Venture, Soltai 105 (199) och Soltai 101 (199). Många av båtarna med USA-flagg har hemmahamn i Pago Pago på Amerikanska Samoa medan andra hör hemma på Marshallöarna. Det är antagligen relativt vanligt att båtarna också har andra delägare vid sidan av TriMarine. Företagets båtar fiskar främst i olika delar av Stilla Havet.

Solomon Venture

Solomon Venture

Lokalt på Solomon Islands finns 1 200 anställda i tonfiskfabriken Soltai Tuna Processing and Fishing, Ltd och fisket sysselsätter säkert ett par hundra. Förutom fabriken på Solomon Islands har TriMarine fabriker i Amerikanska Samoa, USA, Mexico, Colombia, Ecuador, Marshall Islands, Mauritius och Kina. utöver detta äger företaget egna kyl- och frysbåtar för transporter. De båtar som har Solomon Islands som flaggland och Honiara som hemmahamn ägs av National Fisheries Development, ett dotterbolag till TriMarine.

Sammantaget är sannolikt Bolton Group Inkl. Saupiquet) tillsammans med delägda företag som TriMarine och Grupo Calvo troligen världens största fiskeriföretag inom tonfisksektorn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Bolton Group, Saupiquet, Calvo och TriMarine”

  1. Pingback: Atunsa | Njord

Kommentarer är stängda.