Atunsa

Atuneros Congeladores y Transportes Frigorificos SA (Atunsa) är ett av de fem spanska tonfiskföretag so ingår i Asociación Nacional de Armadores de Buques Atuneros Congeladores (ANABAC) tillsammans med fyra andra företag. Det största spanska tonfiskföretaget, Albacora, ingår inte i Anabac. Det gör inte heller Grupo Calvo. Albacora ingår dock i Opagac som i sin tur ingår i Interatun tillsammans med bland annat Anabac.

Artza

Artza

Atunsa har flera stycken snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk. De har i likhet med de flesta stora tonfiskbåtar fryskapacitet. Izurdia på 4 089 ton, Egaluze (912 ton), Alboniga (940), Zuberoa (2 172), Doniene (3 674), Egalabur (2 759), Artza (3 870) och Archanda (420). Egalabur som levererades i februari i år (2014) har Curacao-flagg, Artza är flaggad på Seychellerna och resten har spansk flagg. I november 2012 angreps Izurdia av pirater som dock misslyckades och greps.

Företaget startades 1963 och  är familjeägt och har vid sidan av Spanien också verksamhet i Elfenbenskusten, Ghana och Senegal vid Atlanten och Seychellerna, Madagaskar, Mauritius och Kenya vid Indiska Oceanen. Huvudkontoret finns i Bermeo i Spanien.

Av allt att döma finns det ytterligare ett företag som har förkortningen Atunsa, Atuneros del Norte SA i Tanger i Marocko, som ägs av en marockansk koncern, Ylara Holding, och äger två mindre båtar för fiske av tonfisk. Företaget tycks inte ha nån koppling till det större spanska bolaget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på ”Atunsa”

  1. Pingback: Pevasa | Njord
  2. Pingback: Echebastar | Njord

Kommentarer är stängda.