Snart dags för danskt loddafiske

EU har rätt att fiska en viss mängd lodda i grönländska fiskevatten. Även Danmark och Sverige brukar få en del av den kvoten de år den finns. Senast var 2011. Men nu i år är det återigen aktuellt. Sverige en mycket liten del och Danmark betydligt mer. Det är normalt sett inga svenska båtar som utnyttjar den lilla kvot som Sverige brukar få, men den danska kvoten kan utnyttjas av flera båtar.

Lodda fiskas i huvudsak med snörpvad (ringnot) och det är därför ett begränsat anta danska fiskebåtar som kan fiska lodda, närmare bestämt HG 62 BeinurHG 264 Ruth, HG 333 Isafold, HG 365 Asbjørn Senior, S 349 Gitte Henning och den ännu inte levererade S 264 Astrid. I Sverige finns bara två båtar som fiskar med snörpvad, GG 203 Ginneton och GG 764 Astrid. De båda Astrid-båtarna ägs av familjen Johansson på Rörö utanför Göteborg.

I år är den danska kvoten på lodda i grönländska vatten nästan 10 000 ton:

EU-Kommissionen lægger nu op til at Danmark for første gang siden 2011 kan fiske lodde i Grønland. Det er efter pres fra den danske fødevareminister Dan Jørgensen, at EU-Kommissionen i forbindelse med rådsmødet mandag og tirsdag i Luxembourg kom frem til en aftale med Grønland, som betyder at der vil være en samlet dansk kvote på cirka 9.052 tons.

Grønland er forpligtet til at afgive 7,7 procent til EU af den kvote på lodde, som Grønland får tildelt. Og mandag aften sendte Grønland det ventede tilbud til EU efter at ICES har givet deres anbefaling for kvoten 2014/15.

Fødevareminister Dan Jørgensen benyttede derfor Ministerrådsmødet til at drøfte situationen.

– Jeg har i dag på Rådsmødet overfor Kommissionen insisteret på, at loddefiskeriet skal i gang hurtigst muligt. Heldigvis var der positive signaler, idet at Grønland mandag aften sendte tilbuddet til EU, fortæller Dan Jørgensen.

Det er afgørende for Danmark, at tilladelserne kommer hurtigt på plads, for lodden er kun i en kort periode i grønlandsk farvand.

Så fort tobissäsongen är över förväntas någon eller några danska fiskebåtar ge sig iväg till grönländska vatten för att fiska lodda. Av den danska tobiskvoten har bara 119 000 ton av totalt 192 000 ton tagits upp och det är nog sannolikt att kvoten inte kommer att bli uppfiskad. I Norge är läget att 10 000 ton av 90 000 ton inte tagits upp ännu vilket fått fiskeriintressen att begära en längre säsong.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!